Akademisyenler Facebook'un Türkiye'deki sansürcü politikalarını protesto etmek amacıyla uluslararası imza kampanyası başlattı. 

Bugün itibariyle 16 ülkeden 225 akademisyenin imzaladığı metinde, "Bizler, Facebook'tan, Türkiye'deki muhalif sayfaları en kısa sürede tekrar açmasını ve Türkiye'deki faaliyetlerinde ifade özgürlüğünü güvence altına almasını talep ediyoruz" denildi.

Akademisyenler, Facebook'un Türkiye'de sansürlenmesi uygulamalarına karşı uluslararası protesto kararı aldı.

Gezi olaylarından bu yana Facebook artan bir şekilde muhalif sayfaları kapatmaya başladığını belirten akademisyenler, buna karşı imza kampanyası başlattı. Bu kampanyaya 16 ülke ve 101 üniversiteden 225 akademisyen imza attı.

İmza metninde, "Bizler, aşağıdaki imzası bulunan akademisyenler olarak, Facebook'u Türkiye'deki siyasi muhalefete uyguladığı sansür politikalarından ötürü kınıyoruz. Gezi eylemleri süresince Facebook, sosyal medyanın dönüştürücü gücüne inanan insanlar tarafından oluşturulan ve takip edilen çok sayıda grup sayfasının yayınına son vermiştir. Facebook, bu sayfaları porno ve seks içeriği taşımak gibi temelsiz suçlamalar üzerinden kapatmıştır. Bu sayfalar, Haziran 2013'te Türkiye'de gerçekleşen sosyal medya temelli politik mobilizasyonun kilit aktörleriydiler ve o günden bu yana çok sayıda Facebook kullanıcısı tarafından takip edilmekteydiler. Bu süreçte Facebook'un bu sansür politikaları, Ötekilerin Postası (138 bin takipçi), Barış ve Demokrasi Partisi (181 bin takipçi), Sırrı Süreyya Önder (387 bin takipçi), Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De (48 bin takipçi) ve daha birçok grup sayfasını hedef almıştır" ifadesi kullanıldı.

Metinde, Türkiye hükümeti ile Facebook arasında Türkiye'deki siyasi muhalefeti susturmak amacıyla gerçekleştirilmiş bir işbirliğinin bulunduğuna dair derin bir şüphe taşıdıklarına vurgu yapılırken, "Bu şüphe, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım 'Facebook uzun zamandır Türk makamlarıyla uyumlu bir çalışma içinde bulunuyor' açıklamasını yaptıktan sonra daha da güçlenmiştir. Facebook'un kapattığı sayfaların sayısı bu açıklamanın ardından hızla artmıştır" denildi.

Gezi eylemleri başta olmak üzere sosyal medyanın birçok konuda duyarlı bir yaklaşım geliştirdiğine ve akademisyenler olarak öğrencilerini sosyal medya konusunda teşvik ettiklerinin vurgulandığı metinde, "Siyaset, tıpkı Facebook'ta kolayca yer bulabilen kültür gibi, spor gibi, mizah gibi, insan hayatının temel unsurlarından biridir. Fakat, Facebook'un sansür politikaları sonrasında, sosyal medyanın özgürleştirici gücüne yönelik bu tehdit bizlere derin bir hayal kırıklığı yaşatmaktadır. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Facebook'a karşı bir günlük boykot da, kamuoyunun bu sansür politikaları karşısındaki rahatsızlığının göstergesidir. Bizler Facebook'a hatırlatmak istiyoruz ki, insanlar artık sosyal medya üzerinden siyasi görüşlerini ifade etmek ve taleplerini yükseltmek hakkına sahiptirler. Facebook'un gerçek muhatapları hükümetler değil, halklardır. Bizler, Facebook'tan, Türkiye'deki muhalif sayfaları en kısa sürede tekrar açmasını ve Türkiye'deki faaliyetlerinde ifade özgürlüğünü güvence altına almasını talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi. (ANF)