Ankara 7’nci Sulh Ceza Hakimliği, sosyal medya üzerinde HDP ve üyelerini hedef gösteren 132 sosyal medya hesabına erişimin engellenmesi kararı verdi. 7. Sulh Ceza Hakimliğinin erişiminin engellenmesine karar verdiği haseplar arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın nikahına gittiği “Sağlam İrade”  (tahaun) rumuzuyla yazan Taha Ün’e ait hesabın yanı sıra Ak Trollere ait hesaplar ile ırkçı hesaplar yer alıyor.

Kararda söz konusu hesaplarda yayınlanan mesajların toplumsal barışı tehdit ettiği belirtildi.

Mesut Hasan Benli’nin Hürriyet’teki haberine göre, PKK’nin Dağlıca ve Iğdır saldırılarının ardından, bazı sosyal medya hesaplarından HDP ve üyelerini hedef alan mesajlar yayınlanmıştı. HDP’nin avukatlarından Nuray Özdoğan, tespit ettikleri 132 sosyal medya hesabına erişimin engellenmesi için Ankara 7’nci Sulh Ceza Mahkemesine başvurdu. Yapılan başvuruda, söz konusu hesaplardan yapılan paylaşımların suç unsuru taşıdığı iddia edilerek şöyle denildi: “Söz konusu hesaplardan yapılan paylaşımlar hem kamu düzenini ,toplumsal barışı tehdit etmekte hem de müvekkil partiyi ve üyelerini doğrudan hedef göstermekte, hakaret ve tehdit içeriği barındırmaktadır.

O HESAPLAR ENGELLENSİN

Özellikle müvekkil parti binalarına ve üyelerine dönük vahim saldırıların olduğu 8 Eylül 2015 gecesi ve öncesi bu paylaşımlar aracılığı ile adeta suç örgütü oluşturulmuş, insanlar suça teşvik ve tahrik edilmiştir, edilmektedir. Müvekkil parti ve üyelerinin hakları ihlal edilmektedir. Doğrudan suç içeriği taşıyan bu hesaplara erişimin engellenmesi gerekmektedir. Bu nedenlerle Acilen bu linklere erişiminin engellenmesi kararı verilmesi gerekmektedir.”

132 HESABA ENGELLEME KARARI

Ankara 7’nci Sulh Ceza Hakimliği de HDP’nin söz konusu hesaplara erişimin engellenmesi talebini haklı buldu. Hakimlik, 132 hesaba erişim engellenmesi kararı verdi. Kararda söz konusu hesaplarda yayınlanan mesajların toplumsal barışı tehdit ettiği belirtilerek şu değerlendirme yapıldı:

“Kişilik hakları, kişinin hür ve bağımsız varlığının önemli bir parçası olup kişinin yaşadığı toplumda ilişki kurduğu çevrede şerefi ve saygınlığını sarsacak, onu küçük düşürecek, yanlış tanıtacak, zora sokacak, düşmanca bir ortama itecek her türlü davranış kişilik haklarına saldırıdır.

TOPLUMSAL BARIŞI TEHDİT EDİYOR

Yayın içeriklerine sarf edilen ifadelerin talep edeni ve partisi üyelerini doğrudan hedef gösterildiği, toplumsal barışı tehdit ettiği, hakaret ve tehdit içerdiği sonucuna varıldığından talebin kabulüne, söz konusu twitter, facebook, instagram URL hesaplarına erişimin engellenmesi kararına varılmıştır.”