Gezi direnişinden sonra devletin sosyal medyaya müdahele çalışmaları hız kazandı. Ulaştırma Bakanlığı, Twitter ve Facebook gibi ağlarda 'suç' takibi için birim kurma hazırlığında. 'Mavi Oda' adı verilen birimde sosyal medya, güvenlik uzmanları, hukukçular ve pedegoglar görev yapacak.

Yeni Şafak, Ulaştırma Bakanlığı'nın bünyesinde siber törere karşı Siber Olaylara Müdahale Merkezi (SOMA) kurulacağını, sosyal paylaşım siteleri twitter ve facebook'u takip etmek için se 'MAVİ ODA' oluşturulacağını yazdı. İşte o haber:

Bundan sonra sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook üzerinden yapılan illegal faaliyetler bakanlıkta kurulan 'Mavi Oda'yla deşifre edilecek. Sosyal paylaşım sitelerinin renginin mavi olmasından ötürü bunları takip edecek merkezde Mavi Oda adı verildi. Twitter ve Facebook'ta oluşturulan sahte hesaplar üzerinden suç içeren mesajlar, Mavi Oda'da görev yapacak uzmanlarca tespit edilecek. Milli Güvenlik Kurulu'nda siberterörle mücadele kararının çıkmasının ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinesinde 'siberterör' kalkanı oluşturulması için çalışma başlatılmıştı.

Redhack gibi hackerların kamu kurum ve kuruluşlarına saldırısını engellemek üzere yapılan çalışmalara, Gezi olaylarıyla birlikte öne çıkan sosyal medya da dahil edildi. Siber suçlara karşı oluşturulan Siber Güvenlik Kurulu, Ulaştırma Bakanlığı koordinesinde, Dışişleri Bakanlığı, Bilişim Teknolojileri Kurumu (BTK), TÜBİTAK, MİT, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın katılımıyla ülkenin Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi Eylem Planı konusunda çalışma başlatmıştı. 29 maddelik eylem planını belirlenmesiyle birlikte ilk olarak, 7 gün 24 saat görev yapacak Ulusal Siber Müdahale Merkezi (USOM) kurulması için düğmeye basıldı. Ayrıca yine bakanlık bünyesinde Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (SOMA) oluşturulması içinde girişimler başladı. 

Siber güvenliğin oluşturulması için yapılan çalışmalara, son Gezi olaylarıyla birlikte öne çıkan Twitter ve Facebook ta eklendi. Bakanlık bünyesinde kurulacak olan USOM ve SOMA'ya ilave olarak Taksim Gezi Parkı protestolarının tüm ülke geneline yayılan sokak hareketlerine dönüşmesinde etkili bir araç olarak kullanılan sosyal medya da girdi. Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım siteleri Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulacak olan 'Mavi Oda'dan takip edilecek. Bu oda da tıpkı SOMA gibi 7 gün 24 saat çalışacak. İlk olarak Facebook'un merkeziyle temasa geçilerek sahte hesapların denetimi için yardım istenildi. Buradan olumlu cevap gelirken Twitter'dan ise olumsuz cevap alındığı öğrenildi. Uluslararası kuruluşlarla çalışmanın sürdürüldüğü öğrenildi.

Önümüzdeki eğitim yılında okullarda gösterilen medya okuryazarlığı dersinde sosyal medya kullanımı konusunda da dersler verileceği öğrenildi. Ulaştırma Bakanlığı'nın sosyal medya kullanımıyla ilgili bir klavuz hazırladığı söz konusu kitapçığın kamu kurumlarına dağıtılacağı dile getirildi. (aktifhaber)