Edward Snowden'ın sızdırdığı yeni belgeler, Amerikan istihbaratı CIA'in, Apple'ın Iphone ve Ipad'de kullandığı şifreleme yöntemlerini aşmak için yıllarca uğraştığını ortaya çıkardı.

Edward Snowden'ın belgelerini yayınlayarak Amerikan istihbaratının 'dünyayı dinlediğini' ortaya çıkaran Glenn Greenwald, bu kez CIA'i zor durumda bırakacak bir ifşaata imza attı.

Greenwald'ın sitesi The Intercept, CIA'in 2006'dan beri Apple’ın iPhone ve iPad’lerde uyguladığı şifreleme yöntemlerini kırmak için uğraştığını ortaya çıkardı.

Rusya'da sürgünde yaşayan Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelere göre, CIA’in Apple’ın sistemlerine girmek için şifreleme anahtarlarını ele geçirmek amacıyla Iphone ve Ipad uygulamalarının yazıldığı Xcode platformuna sızmaya çalıştı.

The Intercept'in haberinde CIA'in bu girişimlerde başarılı olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

'NSA İLE DE PAYLAŞILDI'

Habere göre, CIA'in bu girişiminde çalışan araştırmacılar Sandia National Laboratuvaları'nda konuşlandırıldı. Bulgularını da gizli CIA konferansları aracılığıyla üstlerine bildirdiler. Haberde 2012 yılında düzenlenen böyle bir konferansa Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi'nin de (NSA) katıldığı iddia edildi.

Apple ve Google, geçen yıl şifreleme yöntemlerini daha da güvenli hale getireceklerini açıklamış, hükümetlerin kişisel bilgilere ulaşmasını engellemek için daha sıkı önlemler alacaklarını duyurmuşlardı.

Kaynak: Al Jazeera