Seçimlere saatler kala halkın en büyük haber alma kanallarından olan internete el konulabileceği ileri sürüldü. CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu,  AKP'nin Erişim Sağlayıcıları Birliği üzerinden internete el koyabileceğini iddia etti.

Konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde:

5651 sayılı kanunda bu yıl yapılan değişiklikle, sözde bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulan ama hükümet güdümünde olan Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) bugün internet servis sağlayıcılarına gizemli bir “talimat” göndermiştir: “03.06.2015 günü saat 18:00'den 08.06.2015 günü saat 09:00'a kadar, işletmenizden biri teknik, biri hukukçu olmak üzere en az iki personelin belirtilen tarihlerde 24 saat süreyle Birliğimiz ile irtibat halinde olmak üzere hazır bulundurulmasını ve bu personellerin iletişim bilgilerinin [email protected] e-posta adresine bildirilmesini”

Hükümet tarafından yazılmış tüzüğü Danıştay tarafından iptal edilmiş olan ESB’nin hukuki durumunu bir tarafa bırakalım. Bir talimat verme yetkisi olmadığını da bir tarafa bırakalım. Seçim günü, internet servis sağlayıcılarının bir avukat bulundurması “talimatı”nı vermesinin nedeni nedir? Bu soru kendilerine telefonla ve e-mail ile sorulmuş ama, bu satırların yazıldığı ana kadar bir yanıt alınamamıştır.

Şu ihtimal ciddiyet kazanmıştır: Seçim günü, 5651 sayılı kanundaki son değişikliklerle, belli internet sitelerini mahkeme kararı olmadan kapatma talimatı verildiği zaman, bunun derhal uygulamaya konmasını sağlamak içindir. İnternet sitelerini kapatma talimatını, internet servis sağlayıcılarının uygulamaya koymadan önce avukatlarına danıştığı bilinmektedir. İşte bu danışma sürecinin anında yapılması için bir avukatın ve teknik elemanın 24 saat süreyle “emre amade” bekletilmesi için talimat verilmiştir.