Elektronik haberleşme sektörüne ilişkin yapılan yönetmelik değişikliğiyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), elektronik haberleşme sektörüne yönelik yetkilendirme yönetmeliğinde “savaş ve ulusal güvenlik” ayarı yaptı.

HaberTürk’ten Deniz Çiçek’in haberine göre; yeni düzenlemede, eski yönetmelikte yer alan hizmet sunumunun engellenmesine ilişkin madde, “Hizmet sunumunun engellenmesi ve işletmenin askıya alınması” olarak değiştirildi.

Buna göre BTK; savaş, genel seferberlik ve benzeri durumlarda, kamu güvenliği ve ulusal savunma için gerekli görüldüğü takdirde, sınırlı veya sınırsız bir süreyle işletmecinin işletme faaliyetlerinin tamamını veya bir kısmını askıya alabilecek.

Sektör temsilcileri de BTK’nın “ulusal güvenlik” gerekçesiyle internet ve telefon trafiğini durdurabileceğini söyledi.

Yönetmelik değişikliğiyle BTK, doğrudan doğruya şebekeyi işletebilecek. Bu kapsamda geçecek süre de operatörlerin yetkilendirme süresinin sonuna eklenecek.

Eski yönetmelikte, hizmet sunumunun engellenmesi, Ulaştırma Bakanlığı’nın görüşü alınarak yapılıyordu. Bu hüküm de maddeden çıkarıldı.

BTK, elektronik haberleşme sektörüne girecek firmaların yetkilendirme taleplerini, ilgili kurumların görüşlerini alarak ‘milli güvenlik’, ‘kamu düzeninin korunması’, ‘kamu yararı' gerekçesiyle reddedebilecek.

Yönetmelikle, telefon trafik bilgilerinin muhafaza edilme süresi ve kapsamına ilişkin de değişiklik yapılırken, söz konusu süre 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı.