Kafeler, oteller ve restoranlar gibi umuma açık mekanlarda ve belediyelerin hizmet alanlarında ücretsiz olduğu için hiç düşünmeden girilen Wi-Fi ağları tehdit saçıyor.

Bilişim Hukuku uzmanı avukat Murat Serkan Atlı, bu tür ağlara bağlanan kötü niyetli kişilerin, o ağı kullanan birinin telefon, tablet ve laptop'undaki tüm bilgilere kolaylıkla ulaşabileceği hakkında uyararak, "Kullanıcının öncesinde veya o anda girmiş olduğu tüm şifre ve kredi kart bilgilerini ele geçirebilirler" diyor. Asıl endişe verici olanın ise, kullanıcının bu sanal hırsızlığı fark edememesi olduğunu belirten Atlı şunları söylüyor;

Fark ettiğinizde iş işten geçiyor Mağdur kredi kartı veya bir sosyal medya hesabı şifresinin çalındığını uzun zaman sonra fark edebilir. Bu durumda bilişim suçları polisine şikayette bulunsa bile, geriye dönük bir takip mümkün değil. Girdiği tüm Wi-Fi ağlarına, orada bulunduğu gün ve saatler içinde başka kimlerin girdiğinin tespit edilmesi gerekir. Bunun için de Wi-Fi hizmeti sunan yerlerin düzenli olarak 7/24 log'lama yapması, yani ağa her giren IP'yi kayıt altına alması şart.

Ancak log'lama yasal bir zorunluluk olmasına rağmen, Wi-Fi hizmeti sunup da bunu yapması gerektiğini bilen insan sayısı çok az. Mecbur değilseniz kullanmayın Mekan ve belediyelerin sunduğu Wi-Fi hizmetlerinin yanı sıra bir de hacker'lar tarafında kasıtlı olarak serbest olarak sunulan ağlar vardır. Kullanıcı ücretsiz ağ bulduğunu sanarak sevinir ve hemen oradan internete bağlanır. Böylece tüm kişisel bilgilerini de hacker'ın eline teslim etmiş olur. Buna hack dilinde Sidejacking denir. Bu Wi-Fi terörünün önüne geçmek pek mümkün olmadığı için benim tavsiyem insanların çok çok mecbur kalmadıkça kamuya açık bir Wi-Fi ağından internete bağlanmamaları.

HERKES KENDİ AĞINDAN İNTERNETE BAĞLANMALI   

VPN de tehlikeli Son bir yıl içerisinde adını sıkça duymaya başladığımız VPN ağlarının da aynı tehdidi içerdiği konusunda uyarıda bulunan Atlı;

"VPN hizmeti yararlı, güvenli bir hizmet olarak görünse de esasında bütün trafik kayıtlarının VPN hizmet sağlayıcı tarafından tutulabildiği bir sistemdir. Kullanıcı kötü niyetli bir VPN şirketinin eline düştüğünde, tüm kişisel verilerinin başkalarının eline geçmesine sebep olur.

Hele ki VPN üzerinden bankacılık işlemleri kullanma hatasına düşüldüyse, bankacılık bilgileri gibi değerli bilgilerin de üçüncü kişilerin eline geçme ihtimali yüksektir. VPN seçerken çok dikkatli olunmalı, üyelik sözleşmesi okunmalı ve mutlaka ücretli olanlar tercih edilmeli, bedava olanlar kullanılmamalı" diye konuştu.