ABD'deki başkanlık seçimlerini etkilediği iddialarıyla ilgili olarak ABD Kongresi'ne geçen eylülde ifade veren Facebook, yaklaşık 200 milyon hesabın sahte olduğunu duyurdu.

Facebook, platformdaki sahte hesapların sayısının son zamanlarda artış göstererek yüzde 2'den 3'e, çifte hesapların ise yaklaşık olarak yüzde 6'dan yüzde 10'a yükseldiğini kaydetti.

Business Insider'ın raporuna göre bu, yaklaşık 270 milyon profilin sahte olduğu anlamına geliyor. 

Facebook, sahte hesaplardaki görünür artışın, bu hesapların tespitinde kullanılan teknolojilerin gelişimini yansıttığını savunsa da Vietnam ve Endonezya gibi belli ülkelerdeki sahte hesapların artışının bağımsız bir olgu olarak değerlendirilmesi gerektiğini kabul ediyor.  

Her ne kadar Facebook çeşitli yöntemlerle, kullanıcıların gerçek kişiler olup olmadığını denetlemeye ve sahte hesapları engellemeye çalışsa da, söz konusu hesaplar, istenmeyen mesajlar yaymaya ve çeşitli odaklar için propaganda işlevi görmeye devam ediyor.

Açıklama, geçen eylülde Facebook ve çeşitli şirketlerin ABD'de geçen yıl yapılan başkanlık seçimleri sırasında 'Rus propagandasına hizmet ettikleri' suçlamalarına karşılık ABD Kongresi'ne ifade vermesinin ardından geldi. Kongre'de Kremlin bağlantılı Internet Research Agency adlı şirketin Facebook hesabından propaganda içerikli on binlerce paylaşımda bulunulduğu ve bu paylaşımların milyonlarca Amerikalı tarafından görüldüğü iddia edilmişti.