Birinci Dünya Savaşı imparatorlukları parçalayıp ulusal pazar adı altında faşist devletler ortaya çıkardı, alana kapital hakim oldu, beri yandan süreç sola da alan açtı!

İkinci Dünya Savaşı ile güçler dengesi sınandı ve kapitalizmin oğlanı olan faşizm kontrol altına alınarak kapitalizme soluk aldırıldı, kapitalizm enerji piyasalarını çağına göre kontrol altına aldı.

Bu savaş sonunda emperyalist devletler bir üst aşamaya evrildi; görsel demokrasi ya da serbest piyasa ya da adına ne derseniz deyin, ki birkaç on yıl sonra da sosyalizm iddiası kendi yenilgisini hükmen ilan etti!

...

Şimdi ulusal pazarlar eskidi artık, kapitalizm doymak bilmez bir enerji açlığı ile karşı karşıya, diğer yandan yeryüzünün her metre karesi ve yeryüzündeki her birey kapitalizm için muazzam bir pazar!

...

Bugün Ortadoğu bataklığında hala parçalanmayla yüz yüze olan görece bakir devletler var; o işbirlikçi, işgüzar devletler yüz yıl önceki kodlarla ayakta durmaya uğraşıyorlar, kendilerini güncellemek konusunda son derece aptallar, üretebildikleri tek şey hala cehalet ve sefalet!

Adı da kutsal devlet ve din!

O devletler hala bölgesel çapta bir pazar alanı olarak zamana karşı direnip yüz yıl önceki kodlara sarılıyorlar!

...

Dün Afrika'nın kuzeyinde başlayan Arap baharı hikayesi geldi Suriye'de tıkandı, ya da yeni bir evre için olgunlaştı/rıldı ve aslında uzun zamandır Üçüncü Dünya Savaşı Kürdistan'da cereyan ediyor!

Kısmen sıcak, kısmen soğuk bir biçimde!

...

Kürdistan coğrafyasındaki ''hak sahibi'' devletler telaş içinde birbirlerinin sınırlarını korumaya ant içiyorlar!

Irak ya da Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumakla ilgili hangi ağız ne söylerse söylesin boş iştir, sınırlar yeniden çiziliyor!

Kapitale yön verenler kendi geleceklerini korumak telaşında ve Kürtler yüz yıl önceki gibi örgütsüz, belsiz ve çaresiz değil!

....

25 Eylül’deki referandumu nereye koymak lazım?

Ertelenme ihtimali ya da iptal edilme ihtimali var mıdır?

İki saat bile uzun bir süredir bu coğrafyada!

Güney Kürtleri Üçüncü Dünya Savaşı’nın resmi ilanına mı sebep olacaklar?

Bunun gibi yığınla soru sorulabilir...

Ama referanduma gidilsin ya da gidilmesin, Ortadoğu coğrafyası yeniden haritalandırılıyor ve bu Üçüncü Dünya Savaşı Kürdistan'da henüz olgunlaşıyor.

İstatistikleri silah sanayinden almak mümkündür, ne birinciye benziyor, bu süreç ne de ikinciye!

...

Hollywood'da Rojava filmi çekiliyorsa istediğiniz kadar Samanyolu dizileri sunun kendi piyasanıza, kendi kel fodul ahalinize; boş iştir!