E tabi sen adamın ördek ve tavuklarını zehirleyerek öldürürsen, adam da bu yüzden seni mahkemeye verirse ve mahkeme devam ederken sen de ölürsen, adam da gelip senin cenaze namazında “Merhumu nasıl bilirdiniz” sorusuna “Merhumu iyi bilmem. Hakkımı helal etmiyorum. Çünkü o benim ördek ve tavuklarımı zehirleyerek öldürdü” diyerek itiraz eder.

Olay Muğla’nın Bodrum İlçesi Yalıkavak Beldesinde yaşanmış. Ördek ve tavuklarını zehirleyerek öldürdüğü için komşusunu mahkemeye veren Tahir Biçici isimli vatandaş dava devam ederken komşusunun ölmesi üzerine adaleti mahkeme yerine camii avlusunda aramış. İmam Efendi’nin “Merhumu nasıl bilirdiniz? Hakkınızı helal ediyor musunuz?” sorusu üzerine Tahir Biçici “İtirazım var. Ben merhumu iyi bilmem. Haklarımı da helal etmiyorum. Çünkü benim 600’e yakın tavuk ve ördeğimi zehirleyerek öldürdü” diye bağırmış.

Şimdi birileri çıkıp “İyi de kardeşim şu fani dünyada tavuk ve ördek için değer mi” diye çıkışabilir. Sanki büyükbaş hayvan olunca fanilerin itiraz hakkı varmış gibi. Sanki zehirlenen ördek yerine inek olsaymış vatandaş Tahir tepkisini göstermekte haklı sayılacakmış gibi. Oysa Vatandaş Tahir örnek bir davranış göstermiş. Zira bir yerde cemaate “Merhumu nasıl bilirdiniz” diye soruyorsanız eğer her türlü cevaba açık olmalısınız. Öyle ya ölen herkes iyi olarak öldüyse eğer cemaate ne diye soruyorsunuz?

Kaldı ki bu olay emsal teşkil etmeli ve yurdum toprakları üzerinde gerçekleşecek cenaze merasimlerinde böylesi şeyler yaşanmalıdır. Zira insan bu kadar kötülüklerin yaşandığı bir ülkede bu kadar iyi insanın ölmesine bir anlam veremiyor.

Düşünebiliyor musunuz adam Sivas’ı kana bulamış. Sivas’ta otelde canların yakılmasına seyirci kalmış. Kışkırtmış, sebep olmuş, olaylardan sonra öfkesi dinmemiş sağa sola saldırmış. Sivas katliamının en önemli sanıklarından birisi olmuş. Bu da yetmemiş yurt dışına Fransa’ya kaçmış. Devlet onu Fransa’dan istediğini söylemiş. Doğru mu yalan mı Fransa “Bizde öyle bir adam yok” demiş. Adam gününü gün etmiş, yemiş içmiş zamanı gelince de ölmüş. Yirmi yıl Fransa’da aranan adamın cenazesi Sivas’ta Valiliğe 400 metre uzaklıkta bir evden çıkmış.

Şimdi bu adamın da cenaze namazı kılındı değil mi? İmam Efendi bu adamı da sordu cemaate. Peki cemaat ne dedi. Ne diyecek “İyi bilirdik” dedi. Zira cemaate göre ölüp de kötü olan hiçbir kimse yok. Peki ama nasıl bir iyi adam bu. Bunu söylerken hiç mi vicdanınız sızlamadı. Hiç mi yüreğiniz yanmadı. İçinizden hiç kimse mi “Valla İmam Efendi biz rahmetliyi Fransa’da bilirdik meğer Türkiye’deymiş” deme cesaretini gösteremedi.

Hitler Türkiye’de ölse cenaze namazında “Nasıl bilirdiniz” sorusunu “İyi bilirdik” diye cevaplayacak cemaatin yaşadığı bir ülke bu ülke. Yaşarken katil, hırsız, edepsiz dediği insana cenaze namazında “İyi bilirdik” diye cevap veren cemaatin yaşadığı bir ülke. Oysa Vatandaş Tahir örnek bir davranışta bulunmuş. Davasında haklıdır değildir o başka bir konu ama tepkisinde doğrudur.

Bir ördek ve tavuk için “Değer mi” diye soranlar. Ördek ve tavuğunu zehirlediği için ölen kişiye hakkını helal etmeyen Vatandaş Tahir’i dini vecibelerini yerine getirmedi diye suçlayanlar. Siz insanları diri diri yakan, yakılmasına seyirci kalan, yakılmasına ortamı hazırlayan bir insanın cenazesinde “Merhumu nasıl bilirdiniz, hakkınızı helal ediyor musunuz” sorusuna “İyi bilirdik, helal ediyoruz” derken dini vecibelerinizi yerine getirmiş mi oluyorsunuz?