Devlet ve PKK arasındaki görüşmelere katılan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar da Roj tv'de Analiz programında KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan'ın açıklamalarını değerlendirdi. Karayılan'ın açıklamalarının doğruluğuna dikkat çeken Aydar görüşmelerle ilgili yeni detayları ilk kez açıkladı.

AKP iktidarının görüşmelere fırsatçı olarak yaklaştığını söyleyen Aydar, 2009 Ekim ayında Mahmur’dan gelen mülteciler ve Kandil'den gelen gerillalar için devletin kendilerine "tutuklanmayacaklar ve yargılanmayacaklar" sözünü verdiğini açıkladı. Uluslararası gözlemcilerin önünde bu sözü verdiğini söyleyen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar; "Türk devleti sözünde durmadı. Barış grubu olarak gelen arkadaşlarımız tutuklandı. Cezalar verildi. Aslında AKP'nin çözümsüz yaklaşımı ortaya çıkmıştı. Ancak biz görüşmeleri sürdürdük. Önderliğimiz "Yol haritasını ve çözüm protokollerini hükümete sundu" dedi.

GÖRÜŞMELER; MİT İLE DEĞİL DEVLET HEYETİ İLE PKK ARASINDA

ANF’ye göre, Aydar görüşmelerin "Mit ve PKK arasında değil, PKK ile devlet arasında olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

Olay PKK -Devlet görüşmesidir. Kürt Özgürlük hareketinin temsilcileri ile devlet heyeti arasındaki müzakere süreciydi. Uluslararası alanda bu işler nasıl yapılıyorsa biz de öyle yaptık.

Bu sürece gelinmesinin nedenini AKP ve Fethullah Gülen yanlıları bizim üzerimize atmaya çalışıyor. "Görüşmeler tamamlanmıştı. Sadece Anayasa kalmıştı ama PKK süreci sabote etti" söylemleri doğru değildir. KCK Yürütme Konseyi Başkanımız Murat Karayılan bunu net özetledi açıklamasında. AKP bizden ateşkesler istedi. AKP arabulucular göndererek ateşkesler istedi. Kürt Özgürlük Hareketi bunu hep tek yanlı yaptı. Ama Türk ordusu buna hiç uymadı. Yol haritası ve çözüm protokolleri sunduk. Ama AKP'nin bu sürece bir çözüm projesi getirmedi. Bütün görüşmelere tanıklık ettim. Ama AKP'nin bir çözüm projesi yoktu."

DEVLET HABUR'DA TUTUKLAMA VE YARGILAMA OLMAYACAK SÖZÜ VERDİ


Aydar; 2009'da Habur'dan giriş yapan barış grupları için devlet uluslararası gözlemciler önünde kendilerine söz verdiğini söylüyor: Bizden barış grubu istendi. Hareketimiz barış grupları gönderdi. Ancak o arkadaşlarımız da tutuklandı. Ama bu devlet bize uluslararası gözlemcilerin önünde söz verdi. Ama devlet sözünde durmadı. Bunun Kürt ve Türk olmayan şahitleri var.

AKP ATEŞKESLER İÇİN ARABULUCU GÖNDERDİ

AKP dönemindeki ateşkeslere dikkat çeken Aydar şu çarpıcı açıklamayı yapıyor: 2002 genel, 2004 yerel, 2007 genel, 2009 yerel, 2010 referandum, 2011 genel seçimleri sürecinde AKP arabulucular gönderdi ve ateşkesler ilan edildi. AKP bu seçimleri kazandı. Bu süreçlere gerillanın fedakarlığı üzerine kuruldu. Ancak AKP bu süreçleri doğru değerlendirmedi. Sadece AKP ihtiyacı olduğunda PKK ile görüşme, ihtiyacı olduğunda söz verme, ama sözünde durmayarak bu dönemleri sadece zaman kazanma olarak değerlendirdi. Yani fırsatçılık yaptı.

Aydar AKP'nin savaşı tırmandıran ve müzakereleri tıkayan politikalarına ve çözüm için Abdullah Öcalan'ın sunduğu protokollere ilişkin de şu bilgileri verdi:

"Bu görüşmeleri biz Kürt tarafı kesmedik. Örgütle, Öcalan ile var olan randevuları devlet iptal etti. Önceden belirlenen randevulara devlet heyeti gelmedi."

"BARIŞ VE ANAYASA KONSEYİ İÇİN SOMUT İSİMLER ÖNERDİK"

Öcalan'ın hazırladığı protokollerinin devlet yetkilileri tarafından kendilerine ulaştırıldığını söyleyen Aydar şunları söylüyor: "Örgüt protokolleri kabul etti ancak devlet bunlara da yanıt vermedi. Anayasa ve Barış Konseyleri için de somut öneriler hazırlandığını hatta PKK bu konuda yer alacak isimlerin devlet tarafına bildirildi. Ancak devlet tarafı bu konuda üzerine düşeni yapmadı."

KCK TUTUKLULARI KONUSUNDA DA DEVLET SÖZÜNDE DURMADI

KCK tutuklamaları konusunda da önemli bilgiler veren Aydar; devlet heyetinin tutuklamaları doğru bulmadığını ve tahliye edileceğinin sözünü verdiler ancak tutuklamaların daha fazla yapıldığını söyledi.

KARAYILAN NE DEMİŞTİ?

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan Roj TVde önceki gün yayınlanan özel programda önemli açıklamalarda bulundu. Karayılan, PKK-devlet görüşmelerine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Söz konusu görüşmeleri doğrulayan Karayılan, bu görüşmelerin kamuoyunda tartışıldığı gibi sadece PKK ile devlet arasında gerçekleşen sıradan bir görüşme olmadığına dikkat çekerek, bu görüşmelerde hükümet ve devlet yetkilileri de vardı dedi. Karayılan, söz konusu görüşmelerden bazılarının 3 gün bile sürdüğünü açıkladı.

Öcalanın hükümete sunduğu protokollere de değinen Karayılan, protokollerin devlet yetkilileri tarafından 10 Mayıs 2011de kendilerine iletildiğini, kendilerinin bir toplantı alarak bu protokoller üzerinde tartıştıklarını ve devlet yetkililerine protokolleri kabul ettiklerini söylediklerini açıkladı. Öcalan’ın 3 protokolünden söz eden Karayılan, Bu protokollerin her biri el yazısı ile 2'şer sayfaydı dedi. Karayılan, devlet yetkililerinin protokolleri hükümete sunduğunu, ancak hükümetin protokolleri kabul etmediğini dile getirdi.

Söz konusu tarihlerde Başbakan Erdoğan’ın Ben olsaydım Öcalan’ı asardım dediğini ve söylemini sertleştirdiğini, bunun da protokolleri reddetmesinden kaynaklandığını belirten Karayılan, seçimden önce ortaya çıkan bu durum bugüne kadar uzayan çatışmalı sürecin neden geliştiğini ve kimler tarafından geliştirildiğini ortaya koyuyor diye konuştu.