Zonguldak İl Genel Meclisi toplantısında, "Uludere" gerginliği yaşandı. 4 Haziran'ın "Uluslararası Çatışma Kurbanı Masum Çocuklar Günü" olduğunu hatırlatan CHP'li Enver Haydar Güneş, "Bugün, 'Onlar zaten kaçakçı, ölmeselerdi yakalanacaklardı' denilen Uludereli çocukların günü" dedi. AK Partililer tepki gösterdi.

 

İl Özel İdaresi'nde, İl Genel Meclisi Başkanı AK Partili İsmail Terzi başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, 16'sı AK Partili, 10'u CHP'li toplam 26 İl Genel Meclis üyesi hazır bulundu. Gündemdeki konuların görüşülmesinin ardından söz alan CHP'li Üye Enver Haydar Güneş, 4 Haziran'ın, "Uluslararası Çatışma Kurbanı Masum Çocuklar Günü" olduğunu hatırlattı. Güneş, şunları söyledi:

 

"Bugün, henüz hayatlarının baharında ellerini, ayaklarını, gözlerini kaybeden masum çocuklar günü. Bugün, uçurtmasını uçururken gökyüzünden gelen ateş topu ile ayağını, kolunu, bacağını kaybeden, yaşamını yitiren çocukların günü. Bugün, 'Anne, anne' diye eve koşarken, yıkılmış evlerinin altında param parça olmuş annesinin cesedini gözyaşları içinde seyreden çocuğun günü. Bugün sevdiklerinin, geleceğinin, umudunun kan ve barut kokusu içinde hoyratça sökülüp alınan çocuğun günü. Şefkatli kucak göremeyen çocukların günü. Bugün geleceği çalınan, umudu tükenen, ömür boyu kolsuz, bacaksız yaşayacak olan masum çocukların günü. Bugün, Irak çocuklarının, Afganistan çocuklarının, Somali, Gazze çocuklarının günü. Bugün sıcak çorba bulamayan, sıcak yatak bulamayan, ailesinin geçimini sağlayabilmek için kaçakçılık yapmak zorunda bırakılan, 'Onlar zaten kaçakçı, ölmeselerdi yakalanacaklardı' denilen Uludere köylüsünün çocuklarının günü. Çatışma kurbanı tüm masum çocukları saygı ile anıyorum."

 

İl Genel Meclis Başkanı İsmail Terzi, "Tam teşekkür edecektim, ama son bölümdeki cümle için teşekkür etmedim" diyerek, Güneş'e tepki gösterdi. AK Partili bazı üyeler, Terzi'yi alkışlarken, AK Partili Ahmet Hamdi Akçaalan ise "Bu yaptığınız iş değil. Ağzımıza bant da koysak illa konuşuyorsunuz. Yok böyle şey. İş mi yani, burası siyasetin yeri mi Haydar Bey. Çocuk duygularını istismar ediyorsunuz? Var mı bunun başka bir tarafı?" diyerek tepki gösterdi.

 

Bazı AK Partili üyeler de "Çocuklarla uğraşıyorsunuz" diyerek tepkilerini dile getirdi.

 

Gazetecilere açıklama yapan CHP'li Güneş ise "Her şeyde tepkisiz kalınacağını düşünmesinler. Biz İl Genel Meclisi'nde böyle küçük bir tepkiyi de gösterebiliriz. Konuşmamda gerekli mesajı verdiğimi zannediyorum. Herkes her şeyden hoşnut kalacak diye bir kural yok. Belki sayın Başbakan'dan icazet almadığımız için hoşlanmamış olabilirler. Türkiye'nin aslında Uludere konusunda özür dilemesi lazım. O özür dilenmedi. Ben bir anlamda Türkiye Cumhuriyeti adına özür dilediğimi düşünüyorum" diye konuştu. (CNNTÜRK)