Slavoj Zizek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait TIR’ların haberini yaptığı için tehdit ettiği Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın yanında olduğunu açıkladı.

Sendika.Org yazarı Engin Kurtay aracılığıyla ilettiği kısa bir mesajla Can Dündar’ın yanında olduğunu açıklayan Zizek, Dündar için şu ifadeleri kullandı:

“Can Dündar, 21.yy’a özgü kahraman tipini temsil eden, belli bir kişi zümre çıkar odağı için değil, “halk için, insanlık için casusluk” olarak tanımlanan gerçek gazeteciler Julian Assange, Bradley Manning, Edward Snowden zincirinin son halkasıdır. İlerici aydınlar ve dünya halkları bu kahraman tipinin arkasında durmalıdır.”

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet gazetesi, 29 Mayıs’ta Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait olan TIR’lardaki havan, top ve tüfek mermisi gibi mühimmatlara ait olduğu belirtilen görüntüleri yayınladı.

Yayınlanan görüntülerde jandarma eşliğinde ve savcı nezaretinde kapakları açılan çelik kasalarda önce antibiyotik dolu kutular görülüyor. İlaçların altındaki kasalar açıldığında da havan, top mermisi ve ağır makineli tüfek mermileri ortaya çıkıyor.

Görüntülerin yayınlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu da Can Dündar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 326. Maddesi uyarınca ve “devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk” iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, aynı gün görüntüleri neden yayınladıklarına ilişkin açıklama yaparak, “Bir gazetenin, bir gazetecinin görevi okurunu bilgilendirmek, halkı bu tehlikeden, bu tehditlerden haberdar etmek, bu maceraya kalkışan yetkilileri ikaz etmektir. Cumhuriyet, bu sorumluluğun bilinciyle bu görüntüleri yayınlıyor” dedi.

31 Mayıs’ta TRT Haber’deki programa konuk olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT’e ait olan TIR’ların haberini yapan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında “Bu haberi yapan kişi bunun bedelini ağır ödeyecek, öyle bırakmam onu” demiş, Dündar’a avukatları aracılığıyla dava açtığını söylemişti.

Can Dündar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tehdit içeren sözlerine Twitter hesabı üzerinden “Bu suçu işleyen kişi, bedeli ağır ödeyecek” yanıtını vermiş, Erdoğan’ın tehdit içeren videonun linkini paylaşmıştı.

Can Dündar 2 Haziran’da Cumhuriyet gazetesindeki “Tehdidi bırak, bu 20 soruya yanıt ver” başlıklı yazısında ise Erdoğan’a yanıtlaması istemiyle 20 soru sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Can Dündar hakkında “gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdiği” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda Dündar’ın biri ağır iki kez müebbet ve 42 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.