MALATYA - Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesi olayına ilişkin davanın 44. duruşmasında, savunması alınan, tutuksuz sanıklardan muvazzaf asker Adem Gedik, emir komuta zinciri içinde kendine verilen talimatları uyguladığını belirtti.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi 'ndeki 44. duruşmada, Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, dün savunmasını yapan eski uzman çavuş Aykut Saka'ya, “Mehmet Ülger, 'Başçavuş Mehmet Ali Badak'ın ağzından, olayı Mehmet Ülger yaptırdı diye askeri savcılığa ifade ver' şeklinde talimat verdi mi?” diye sordu. Saka, “Doğru. Böyle dedi. Ben de gittim askeri savcılıkta ifade verdim” dedi.

Saka, Ülger'in yönlendirmesiyle Badak ile görüştüklerini söyledi. Örgütün varlığından ya da yokluğundan hiç haberi olmadığını belirten Saka, verilen emirleri uyguladığını, duyduklarını anlattıktan sonra yöneticilerin bunlardan sonuç çıkardığını iddia etti.

Tutuksuz yargılanan muvazzaf askerlerden Adem Gedik, savunmasında 2004 yılı Ağustos ayında Malatya 'da göreve başladığını, 2008 yılı Haziran ayına kadar da bu şehirde görev yaptığını dile getirdi.

Özel ASAF kurslarına Zirve Yayınevi cinayetlerinden önce hiç katılmadığını ifade eden Gedik, ancak daha sonra bir kursa katıldığını belirtti.

Misyonerliği de ilk kez atandığı Malatya 'da öğrendiğini dile getiren Gedik, “ASAF kursuna 2008'de katıldım. Kurs çok geniş, spesifik, uzun süreli bir kurs değil. Misyonerliğin amaçları ve yöntemleri gibi genel konular ele alınıyor” dedi.

“MAKBUZLARIN YÜZDE 60’I MİSYONERLİK FALİYETLERİNE”
Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa'nın “Sen hiç mevzuatınızı okudun mu? Jandarma kırsal alanda çalışması gerekirken sizin kırsal alana hiç gitmediğiniz, hep şehir merkezinde cirit attığınız görülüyor? Emniyet sahasında istihbarat yaptığınız anlaşılıyor. Bunu fark ettin mi?” sorusu üzerine Gedik, emir komuta zinciri içinde kendine verilen talimatları yerine getirdiğini ileri sürdü. Gedik, “Benim bir uzman çavuş olarak 'komutanım orası şehir merkezi' deme gibi bir şansım yok” dedi.

Kısa'nın haber elemanlarına yapılan ödemelerde makbuzların yüzde 60'ının misyonerlikle ilgili çalışmaları içerdiği, terör örgütlerine yönelik ise çok cüzi miktarlarda makbuzlar bulunduğuna dikkat edip etmediğini sorması üzerine Gedik, “Ben bunlara burada vakıf oluyorum” diye konuştu.

Kısa'nın İncil dağıtmanın suç olmamasına rağmen neden takip ettikleri sorusu üzerine Gedik, “Emir komuta zinciri içinde bana verilen talimatları uyguladım” dedi.