Malatya Zirve Yayınevi katliamının azmettiricisi olma suçlamasıyla tutuklu yargılanan sanıklardan Ruhi Abat’ın İnönü Üniversitesi’nde görev yaptığı Stratejik Araştırma Merkezi’nin yürüttüğü araştırmaların hemen hemen tümünün Ermeniler ile alakalı olduğu ortaya çıktı.

Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılması önce müdahil avukatların, tutuklu sanık Ruhi Abat’ın görevli olduğu İnönü Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin hangi konuları araştırdığının bildirilmesi talebi üzerine, 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştırılan evrakta araştırmalarının bir ayağını Rusya ile Yunanistan oluştururken, büyük bir çoğunluğunun Ermeniler hakkında olduğu ortaya çıktı.

12 başlık altında yapılan araştırmaların birisi “Ermenistan ile Ermeni diasporası ve ilgili ülkelerdeki Ermeni diasporasının faaliyetleri ile ilgili çalışmalar yapmak” iken, bir başlık da, “Ermenistan, Rusya ve Yunanistan başta olmak üzere birinci kuşak komşu ülkeler ve ABD, Almanya, Fransa gibi menfaat ilişkilerimizin yoğun olduğu ülkelere yönelik etütler hazırlayıp bunları Bakanlık, kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin istifadesine sunmak” şeklinde özetleniyor. Bir diğer başlık ise “Türk-Ermeni ilişkileri konusunda yurt içinde ve yurt dışında uluslararası seviyede kongre ve konferanslar yapılmasını sağlamak ve aykırı görüşte olan yerli ve yabancı bilim adamlarını davet etmek”.

Araştırma konularından bazıları:

Ermenistan ile Ermeni diasporası ve ilgili ülkelerdeki Ermeni diasporasının faaliyetleri ile ilgili çalışmalar yapmak,

Türk-Ermeni ilişkileri konusunda ilgili ülkeler ile bilimsel işbirliğinin arttırılmasını sağlamak,

Ermeni tarihi, kültürü, siyaseti, siyaseti, ekonomik, dili ve edebiyatı üzerine yürütülen çalışmaları izlemek ve değerlendirmeler yapmak,

Türk-Ermeni ilişkileri konusunda yurt içinde ve yurt dışında uluslararası seviyede kongre ve konferanslar yapılmasını sağlamak ve aykırı görüşte olan yerli ve yabancı bilim adamlarını davet etmek,

Kapsamlı bir arşivleme çalışması yapmak,

Çalışma konularıyla ilgilenen Türkiye’de ve diğer ülkelerdeki bilim adamlarıyla işbirliği yapmak,

Projeler hazırlayarak, bu projelerin uygulanmasında gerekli olduğu hallerde diğer kurumlar ve araştırma merkezleriyle işbirliği yapmak.

Ruhi Abat, yargılandığı 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde üniversitede Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı'nda altı kişilik bir ekiple misyoner faaliyetlerine ilişkin çalışmalar yürüttüğünü ve istihbaratçılara misyoner faaliyetleri konusundaki çalışmalarıyla ilgili bilgi verdiğini inkar etmemiş, cep telefonundan jandarma istihbarat görevlileriyle tam 1415 kez konuştuğu tespit edilmişti.

Dava kapsamında Malatya Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilen hard-diskin bilirkişi incelemesinde ise katliamdan bir gün sonra, gizli tanık programında yer alan İlker Çınar ile Abat arasında geçen telefon görüşmesinin ses kaydında Abat'ın İlker Çınar'a, "Bak ağabeyciğim, güzel kardeşim. Beni iyi dinle, kafanın bir köşesine şunu yaz. Bu işten artık dönüş yok. Korkutma amaçlı yapmasını istediğimiz olayı şerefsizlere vurun dedik öldürmüşler. Bu yüzden sen de bize yardım edeceksin tamam mı?” şeklinde konuştuğu ortaya çıkmıştı. (ANF)