Erzincanlı 95 köylünün 73 yıl önce Zini Gediği’nde kurşuna dizilerek öldürüldüğü iddialarına ilişkin soruşturma açan Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı, hayal kırıklığı yarattı.

Kemiklerin bulunduğu bölgede mezarı açtırması beklenen Savcı Mehmet Can Mıhçı, 19 günde takipsizlik kararı verdi. Savcı Mıhçı; kurban yakınlarının talebi mezarın açılması yönünde olmasına rağmen bu isteğe değinmeksizin, Dersim Katliamı’nın ‘asayiş sorununa ilişkin bir olay’ olduğunu, soykırım denemeyeceğini ve zaten zamanaşımına girdiğini savundu.

Erzincanlı Alevi yurttaşlardan 95’i, Dersim Katliamı’nın bir devamı olacak şekilde, 6 Ağustos 1938’de Zini Gediği’nde kurşuna dizilmişti. Bu kurbanlar arasında babası Nuri Yakar’ın da olduğunu ifade eden katliamla yaşıt Canpolat Yakar ve diğer aileler, bu yıl Zini Gediği’nde ilk anma etkinliğini yapmıştı. Yakar, 9 Eylül’de şikayetçi olmuştu. Yakar’ı yedi kurban yakını izlemişti. Ailelerin avukatı Cihan Söylemez de bir dilekçe vererek, bölgenin incelenmesini ve bir mezar olup olmadığının araştırılmasını istemişti. Bölgede inceleme yaptırması beklenen Savcı Mıhçı, yalnızca 19 gün sonra, 28 Eylül’de takipsizlik kararı verdi. Mıhçı, “1938 yılındaki olayların asayiş sorununa ilişkin olduğunu, üçüncü kuşağın anlatımı kapsamında kalan soyut beyanlar olduğunu” savundu. Dönemin yasalarında ‘soykırım’ suçu bulunmadığını, zaten bir kasıttan bahsedilemeyeğini, bahsedilse bile zamanaşımının söz konusu olduğunu belirterek, takipsizlik kararı verdi.

Avukat Cihan Söylemez, dilekçesinde, şüphelilerin yargılanması değil, mezar yeri olup olmadığının saptanmasını istediklerini, savcının bu talebe ilişkin bir değerlendirme yapmadığını belirtti ve kararı itiraz edeceklerini söyledi. Tunceli’de Dersim Katliamı’na ilişkin soruşturmalarda da takipsizlik kararları verilmişti. Öte yandan, soruşturmanın açılmasına önayak olan köylü Canpolat Yakar ile avukatı Söylemez, bugün TBMM’de CHP Tunceli Milletvekili HÜseyin Aygün ile birlikte basın toplantısı yapacak. (Radikal)