ABD'nin İran'a uyguladığı mali ambargoyu delmek suçlamasıyla ABD'de tutuklu bulunan İran asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Reza Zarrab'ın 'tanık' sıfatıyla mahkemeye çıkacağı iddia edildi.

Sözcü yazarı Zeynep Gürcanlı, "27 Kasım'da yapılacak jürili son duruşmaya günler kala, 'Zarrab davası' da şekil değiştirdi, 'Halkbank davası' haline geldi. O kadar ki; 'asıl sanık' Reza Zarrab'ın asıl duruşmada 'tanık' olması büyük ihtimal" iddiasında bulundu.

İTİRAFÇI MI OLACAK

ABD'de bir sanığın, savcılıkla anlaşıp, 'itirafçı' olup ceza indirimi istemesi olağan bir uygulama olduğuna dikkat çeken Gürcanlı, "Bunun için savcılıkla anlaşma yapıldıktan sonra sanığın bir de hakim karşısına çıkıp 'suçluyum' demesi, ceza indirimi karşılığı itirafçı olduğunu kendi ağzından söylemesi gerekiyor. Henüz bu aşama gerçekleşmemiş de olsa, tüm emareler Zarrab'ın 'itirafçı' olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Zarrab'ın avukatlarının savcılık dilekçelerine itiraz etmediğini dile getiren ve Zarrab'ın adeta havlu atmış gibi durduğunu dile getiren Gürcanlı, "İtirafçılığının kesinleşmesi halinde, Zarrab'ın 27 Kasım'daki duruşmaya çıkıp 'tanık' olması büyük ihtimal…  Zarrab 'tanık' olursa, kürsüye çıkıp teker teker savcılığın iddialarını doğrulayacak; verdiği rüşvetleri, isim, tarih ve yer belirterek teker teker anlatacak” dedi.

Gürcanlı, "Savcılığın İran'a yönelik ABD yaptırımlarını delmek için kurulduğunu öne sürdüğü rüşvet ve dolandırıcılık şebekesinin nasıl çalıştığının ayrıntılarını bizzat jüriye anlatacak. AKP döneminin bir dönem 'gözde işadamı' olarak lanse edilen Zarrab 'tanık', Türkiye Cumhuriyeti'nin üst düzey bürokratı Hakan Atilla ise 'sanık' olarak yargılanacak. Olan Türkiye'ye olacak…"