ABD’nin İran’a yönelik nükleer yaptırımlarını Amerikan bankacılık sistemini kullanarak ve Türkiye’de hükümet yetkililerinden yardım alarak delmekle suçlanan, Reza Zarrab üçüncü duruşmada hakim karşısına çıktı.

Duruşma uyuyan jüri kriziyle son bulurken, Reza Zarrab Halkbank’ın eski genel müdürü Süleyman Aslan ve genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkında yeni iddialar ortaya attı.

Zarrab, Süleyman Aslan'a rüşvet vermemek için imzasını taklit ettiklerini söyleyerek, “Burada, Süleyman’a ne zaman telefon etsem borçlu çıktığımı anlatıyorum” dedi.

Zafer Çağlayan ile Muammer Güler’in fotoğraflarının da dava dosyasına delil olarak girdi.

Duruşmada şu ana kadar yaşananlar şöyle:

22.13: Duruşma sona ererken, uyuyan bir jüri heyetten çıkarıldı. Yargıç Berman, “Bu jüri üyesi dava bitene kadar gelmeyebilir. Mahkeme salonunda olanları takip etmeyen bir jüri üyesinin görevini yerine getirebileceğini sanmıyorum” dedi. Uyuyan kişinin, jüri seçimleri sırasında yargıca ‘boş zamanında uyumayı sevdiğini’ söylediği belirtiliyor. Yargıcın bu sözlerinin ardından, altı yedek jüri üyesinden biri asil üye olacak.

21.18: Duruşmada şu an, Mehmet Hakan Atilla ile Reza Zarrab arasında 29 Mayıs 2013 günü yapılan bir e-posta yazışması konuşuluyor. Zarrab bu yazışmada Atilla’dan, İran Ulusal Güney Petrolleri Şirketi’nin CEO’su Alipour’a gönderilen 50 milyon euro’luk SWIFT havalesini takip etmesini istemiş. Zarrab, bankanın talep ettiği belgeyi ‘gerçekte mal transferi yapılmadığı’ için temin etmenin imkânsız olduğunu, Aslan’ın ise bu konuda kendisine “Ben o meseleyi çözeceğim. Sorun yok Reza” dediğini aktardı.

21.08: Bugün basınla paylaşılan belgeler arasında, Zarrab’ın 26 Ekim’deki gizli oturumda itirafçı olmayı nasıl kabul ettiğine dair tutanaklar da yer aldı. Gazeteci Pete Brush’ın paylaştığı belgede Zarrab’a “Suçu kabul etmek için herhangi bir baskı altında kaldınız mı?” diye soruluyor, Zarrab “Hayır sayın yargıç” yanıtını veriyor. Zarrab, avukatlarının da kendisine baskı yapmadığını söylüyor. Zarrab’ın aynı oturumda, bir gardiyana alkol getirmesi ve cep telefonunu kullandırması için rüşvet verdiğini kabul ettiği de görülüyor.

21.00: Eski içişleri bakanı Muammer Güler’in fotoğrafı, dosyaya 15 numaralı kanıt olarak girdi. Zarrab dün, kendisiyle çalışmak istemeyen Çin bankalarını ikna etmek için Güler’den referans mektubu istediğini, bunun içinde oğlu Barış Güler’e 100 bin dolar verdiğini iddia etmişti. ‘

20.48: Savcı Zarrab’a, İranlı yetkililerle Mayıs 2013’te görüşüp görüşmediğini sordu. Zarrab, “Evet bir görüşme yapıldı” dedi. Bu görüşmeye katılıp katılmadığına ilişkin soruya “Bir kısmına katıldım” yanıtını verdi. Zarrab, “İran petrol bakanı ve heyeti vardı” dedi; görüşmenin Ankara’daki Marriot Oteli’nde yapıldığını söyledi. Zarrab, İranlıların görüşmede kendisini aradan çıkararak Halkbank’a doğrudan ödeme yapmak için Süleyman Aslan’a baskı yaptığını aktardı.

20.42: Amerikalı gazeteci Katie Zavadski, bugünkü duruşmada çok sayıda telefon konuşması kaydının dinletildiğini yazdı. Zavadski, Türkçe kayıtların yargıcın isteğiyle dinletildiğini belirtti. Söz konusu kayıtlar, ABD tarafından nasıl elde edildiği henüz bilinmediği için Türkiye’de tartışma yaratmış durumda.

19.33: Zarrab, bir tapenin ne anlama geldiğini jüriye, “Burada, Süleyman’a ne zaman telefon etsem borçlu çıktığımı anlatıyorum” sözleriyle açıkladı. Zarrab, yardımcısı Happani’den, Süleyman Aslan’a yine rüşvet vermemek için imzasını photoshopla taklit etmesini istemiş.

Zarrab'ın mahkeme dosyasındaki fotoğrafı yayınlandı.