Toplumsal olaylarda polis ve jandarmanın sık sık ‘kontrolsüz kullanımına’ tanık olunan ‘gaz bombasıyla’ ilgili BDP’li Altan Tan’ın soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’den şaşırtıcı bir açıklama geldi. Şahin, göz yaşartıcı gazların, özel ders alan personelce talimatlara uygun olarak kullanıldığını ifade etti. Türkiye’nin 1997’de taraf olduğu Kimyasal Silahlar Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde ‘Göz yaşartıcı gaz mühimmatının insan sağlığı üzerinde kalıcı bir etki bırakmama’ şartı arandığını belirten Şahin, yapılan laboratuvar testleri sonucunda insan sağlığı üzerinde kalıcı etki bırakmayan gaz mühimmatının kullanıldığını bildirdi. Şahin, ihaleyle yeteri miktarda gaz alımı yapıldığını da kaydetti.

 

“O ZAMAN BAKAN ŞAHİN'İN ÜZERİNDE DENEYELİM”

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu yazılı açıklamasında, "Sayın Bakan yine coşmuştur. Sayın Bakan acaba Metin Lokumcu'nun ölüm nedenini biliyor mu? Sayın Bakan bu açıklamasını acilen geri çekmeli ve kamuoyundan özür dilemelidir. Çünkü polisin gazı insanlar üzerinde, hak arayan kesimler üzerinde nasıl kullandığını herkes biliyor. Buradaki gelişigüzel ve hoyratça kullanım birçok insanın hayatına mal olmuş ve çoğu insanı zehirlenmiştir. Bakanın bu açıklamasından sonra hastanelerin acil servislerine bile gaz bombası atan polis artık vatandaşların bizzat evlerine 'servise' başlar" dedi.

 

Bakan Şahin'in açıklamasının akla vaktiyle çayda radyasyon olmadığını göstermek için rahmetli eski bakan Cahit Aral'ın kameraların önünde çay içme eylemini akla getirdiğini belirten Tanrıkulu, "Benim önerim gazın ne kadar zehirli olup olmadığı laboratuarda değil, İçişleri Bakanı üzerinde test edilmelidir. Belki bakanın zihni bu şekilde açılır ve yaptığı açıklamanın ne kadar korkunç olduğunun farkına varır" dedi.

 

7 KİŞİ ÖLDÜ

Şahin’in ‘zararsız’ olduğunu açıkladığı biber gazı bugüne kadar 7 kişinin ölümüne neden oldu. Ölümlerden bazıları ‘doğrudan gazın etkisinden’ meydana gelirken, bir kısmı da güvenlik güçlerinin bombayı gelişigüzel atarak, insanlara öldürücü darbe indirmesiyle meydana geldi. Bilanço şöyle:

 

* 1 Mayıs 2007’de 75 yaşındaki İbrahim Sevindik biber gazından havasız kalarak öldü.

 

* 27 Nisan 2011’de Bismil’de gaz bombalarından etkilenen 60 yaşındaki Kazım Şeker kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

 

* Geçen mayıs ayında Hopa’da Başbakan Tayyip Erdoğan’ı protesto eden gruba polisin attığı gaz bombalarından etkilenen 54 yaşındaki emekli öğretmen Metin Lokumcu, kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

 

* 21 Mart 2012’de Nevruz’da kafasına gaz bombası isabet eden Hacı Zengin hayatını kaybetti.

 

* 9 Ekim 2009’da Cizre’de polisin attığı gaz bombası kafasına çarpan 18 aylık Mehmet Uytun yaşamını yitirdi.

 

* 4 Nisan 2009’da Ömerli’deki yürüyüşe katılan Mustafa Dağ, gaz bombasının kafasına isabet etmesiyle öldü.

 

* 12 Haziran’da Şırnak’ta polisin attığı gaz bombasından etkilenen Hatice İdin de yaşamını yitirdi.