Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV) ‘İç Güvenlik Paketi’nin iptali için 317 avukatın imzasıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

Avukatlar ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Selina Doğan, konuya ilişkin İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) açıklama yaptı.

İMC'de yer alan habere göre, avukat Ercan Kanar son dönemde yapılan barışçıl eylemlere yapılan saldırılar, siyasi operasyonlar ve sivil infazları ve katliamlara değinerek, tüm bunların yasa ile birlikte arttığını belirterek, “”Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, özel hayatın gizliliği, iletişim özgürlüğü, hak arama özgürlüğü, dürüst yargılanma hakkı gibi temel hak ve özgürlüklerin özünü ihlal etmektedir. Yasayla birlikte valiye hatta kolluk görevlilerine keyfi yetkiler verilmiştir. Bu coğrafyada yaşayan herkesi mağdur etmiş ve güvenliğini riske atmıştır” dedi. Yasa hazırlanırken sadece İçişleri Komisyonu’nda görüşüldüğüne dikkat çeken Kanar, Anayasa Komisyonu ve Adalet Komisyonu’nda tartışılması gerekirken sadece İçişleri Komisyonu’nda görüşülen yasanın bu yönüyle de Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi. Hukukçuların yüzde 90’ının yasayı istemediğini dile getiren Kanar, “İnanıyoruz AKP yanlısı sözde cübbelilerin dışında hukuk camiasından en az yüzde 90’ı bunun iptal edilmesini istiyor ve bu görüşler mutlaka dikkate alınmalıdır” dedi.

CHP İstanbul Milletveki Selina Doğan da herkesin devletin şiddetine maruz kaldığını, çocuklarını kaybeden insanların cenazelerinde söyledikleri yüzünden tutuklandığını ifade etti. “Rafa kaldırılan sadece çözüm süreci değil, hukuk da rafa kaldırıldı” diyen Doğan, yaklaşan seçim sürecine işaret ederek “Bu tarihi süreçte toplumsal süreci besleyecek düzenlemelere ihtiyacımız var. Anayasa Mahkemesi üzerine düşeni yapmalıdır. Yoksa bu günah boynunda kalacaktır “dedi.

Avukatlar, açıklamaların ardından Anayasa Mahkemesi’ne sunmak üzere hazırladıkları mektubu AYM’ye gönderdi.