Alman Marshall Fonu (German Marshall Fund) tarafından yaptırılan “Transatlantik Trendler 2013” araştırması, Türkiye, ABD ve Avrupa’da çoğunluğun Suriye’de bir askerî harekata karşı olduğunu ortaya koydu. 

Kamuoyu araştırması, Türkiye ve ABD’nin yanı sıra Fransa, Almanya İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, İspanya, İsveç ve İngiltere’de yapıldı. 3 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında yapılan araştırmaya göre Türkiye’de ankete katılanların yüzde 72’si, ülkenin Suriye’ye yapılacak olası bir askeri müdahalenin dışında kalmasını istiyor.

Türkiye’nin askerî bir harekata katılmasına olumlu bakanların oranı ise yüzde 21. Avrupa’da da Suriye’ye müdahaleye karşı olanların oranı geçen seneye göre yüzde 13 artarak yüzde 72’ye çıkmış durumda. Avrupa’da müdahaleyi destekleyenlerin oranı ise geçen seneye göre 10 puan azalarak yüzde 22’ye düşmüş. ABD’de yüzde 62’lik bir kesim Suriye’ye askerî müdahaleye karşı. Bu oran 2012’de yüzde 55 idi. ABD’de müdahaleyi destekleyenler ise geçen seneye göre yüzde 5 azalarak yüzde 30 oranına gerilemiş.

DEMOKRASİ Mİ İSTİKRAR MI?

Aynı kamuoyu araştırmasında Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgesi için iki alternatif arasında seçim yapılması istendi. Bu bölgelerde “Bir süre istikrarsızlığa neden olsa da demokrasi daha önemlidir” diyenlerin oranı Avrupa’da yüzde 58, ABD’de yüzde 47 iken, bu oran Türkiye’de yüzde 57 olarak belirlendi.

İkinci seçim olarak “Demokratik olmayan rejimler olsa da istikrar daha önemlidir” görüşüne destek ise Türkiye’de yüzde 25 olarak gerçekleşti. Yüzde 18 oranında bir kesim ise fikri olmadığını ya da cevap vermek istemediğini söyledi. (Taraf)