Öğrenci yurtları için Meclis Araştırma Komisyonu oybirliğiyle kuruldu.

Komisyon’un sadece Aladağ değil, Türkiye’deki bütün öğrenci yurtlarında yaşanan, istismar dahil can kayıplarına yol açan tüm konuların ele alınması konusunda anlaşma sağlandı.

Başbakan Binali Yıldırım, Adana'nın Aladağ ilçesinde 12 kişinin hayatını kaybettiği öğrenci yurdu yangınının incelenmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) nezdinde bir araştırma komisyonu kurulacağını söyledi.
 
Yıldırım Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi'nin bugün Ankara'da düzenlediği toplantısının açılışındaki konuşmasında "Araştırma komisyonu oluşturmak suretiyle konu değerlendirilecek ve bu ve buna benzer yurtlarda alınması gereken tedbirler etraflıca tespit edilecek" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım’ın bu sözlerinin ardından AKP Meclis Başkanlığı’na bir önerge verdi.
Önergede, Adana Aladağ’daki öğrenci yurdunda yaşanan facianın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer olayların bir daha yaşanmaması için alınması gereken tedbirleri tespit etmek amacıyla Meclis Araştırması açılması istendi.
 
AKP’nin ardından CHP de bir önerge verdi Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için 123 milletvekilinin imzasıyla verilen önergede tek bir olayın araştırılmasının konunun aydınlatılmasına yetmeyeceği vurgulandı.
 
PARTİLER UZLAŞTI
 
HDP ve MHP’nin de benzer yönlerde önergesi olunca 4 partiden grup başkanvekilleri, Meclis Başkanvekili ile bir araya geldi.
 
Yaklaşık 2 saat süren görüşmelerde kurulacak komisyonun görev alanı ve amaçları konusunda mutabakat sağlandı. Komisyon’un sadece Aladağ değil, Türkiye’deki bütün öğrenci yurtlarında yaşanan, istismar dahil can kayıplarına yol açan tüm konuların ele alınması konusunda anlaşma sağlandı.
 
Mutabakat sonrası 4 partinin ortak imzasıyla Meclis Başkanlığına öğrenci yurtlarıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verildi. Önerge oybirliğiyle kabul edildi.

NE OLMUŞTU?

Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım Salı akşamı Süleymancılar’a ait bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişi yaşamını yitirmiş, 22 öğrenci ise yaralanmıştı.
 
Yangına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında yurt müdürü Cumali Genç'in de aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
 
Yurt Katliamı ile ilgili başsavcılık tarafından hazırlatılan ön raporda ise ‘yangın merdiveni kapısının kolu olmadığı’ görüşü yer aldı.
 
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yangının ardından yaptığı açıklamada yangın merdiveninin kapısının kilitli olduğunu açıklamıştı.
 
HDP YURT YANGININI BAŞBAKANA SORDU
 

Öte yandan, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adana'nın Aladağ İlçesi Sinanpaşa Mahallesinde bulunan “Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu”nda çıkan yangınla ilgili olarak meclis araştırması istedi ve bir de soru önergesi verdi.