Antalya-Antalya’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin yapıldığı Cumhuriyet Meydanı, sabah saatlerinde polis barikatıyla çevrildi. Meydana vatandaşların girişi için barikat üzerinde tek nokta açılırken, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin çelenklerinin alana girişine izin verilmedi.

 

Polis, 5 Mayıs tarihi itibariyle Resmi Gazete’de yayanlanarak yürürlüğe giren ’Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği’ çerçevesinde Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunun sadece Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü’ne ait olduğunu belirterek diğer çelenklerin alana girmesinin yasak olduğunu bildirdi.

 

POLİS BARİKATI KALDIRDI

Yasağa rağmen CHP Antalya İl Başkanlığı, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Alevi Kültür Dernekleri ile birlikte 17 sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü alanda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk koymak istedi. Aralarında CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın da bulunduğu sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerine mensup yaklaşık 150 kadar kişi, çelenkleriye birlikte Meydanı’nın karşısında beklerken, polis sabah kurulan barikatı kaldırdı ve çelenklerin alana girişine izin verdi. Alanda gruba Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın ve partili diğer ilçe belediye başkanları da dahil oldu.

 

BAŞKAN AKAYDIN’DAN YUMRUKLU KUTLAMA

Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü’ne ait çelengin Atatürk Anıtı’na sunumuyla başlayan çelenk sunma töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, yönetmeliği çiğnemeyen bir formülü devreye soktu. Atatürk Anıtı’na bir buket çiçek bırakan Başkan Akaydın, sol elini yumruk yapıp havaya doğru kaldırarak, "Mustafa Kemal’in Askerleriyiz" diye bağırdı ve daha sonra da kutlamalardan ayrıldı. Alana giren diğer kurum ve kuruluşlar anıta çelenklerini konulurken çelenk sunma törenin ardından vatandaşlar Atatürk Anıtı’na rengarenk karanfillerini bıraktı.

 

YÜRÜYÜŞ KORTEJİ

Antalya’da Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 93’üncü yıldönümü kutlamaları, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 5 bin öğrencinin katılımıyla gerçekleştirdiği ’Gençlik Elele Sağlıklı Günlere’ yürüyüş kortejinin alana ulaşmasıyla devam etti. Ellerinde, Türk bayrakları ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ’Bütün Ümidim Gençliktedir’, ’Gençliğe Güveniyorum’ sözlerinin yazılı olduğu dövizleri taşıyan gençler, Cumhuriyet Meydanı’na ulaştıkları anda ’Mustafa Kemal’in Askerleriyiz" şeklinde slogan attı.

 

SAĞANAK YAĞMUR BASTIRDI

Gençlerin alana girmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve beraberinde Antalya Valisi Ahmet Altıparmak kutlamalara katıldı. Bakan Günay’ın alana girişi sırasında kutlamalara katılan vatandaşlar arasından ’yuh’ sesleri yükseldi. "Türkiye laiktir laik kalacak’ sloganı, Bakan Günay protokoldeki yerine oturuncaya kadar devam etti. Buradaki törene Bakan Günay’la birlikte Antalya Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Korkmaz, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar ve AK Parti Antalya milletvekilleri Sadık Badak, Hüseyin Samani ve Gökçen Özdoğan Enç katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın’ı Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Öcal temsil etti.

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 9’uncu Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanı Antalya Muratpaşa Lisesi öğrencisi Talu Bilgili’nin konuşmasıyla devam eden kutlamalar sağanak yağmura teslim oldu. Bir anda bastıran sağanak yağış nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen kutlamalar Atatürk Spor Salonu’na alındı.

 

’POS BIYIKLI’ TALİMATI

Törene katılan Bakan Günay, protokol sırasında, alanın boşalmasını bekledi. Bakan Günay’ın alandan ayrılışı sırasında yağmurdan ıslanan vatandaşlar, ’Vali istifa’ diye bağırdı. Şemsiyesini kendi taşıyan Bakan Ertuğrul Günay, alandan ayrılmak üzereyken yolunu değiştirip kendisini protesto edenlere doğru yöneldi, ancak daha sonra vazgeçti. Bakan Ertuğrul Günay, alandan ayrılırken korumalarına dönüp protestocular arasında ’pos bıyıklı’ birinin olduğunu belirterek, "Kamu görevlisi olabilir. Adını öğrenin bana bildirin" dedi.

 

Bakan Ertuğrul Günay, Atatürk Spor Salonu’nda devam eden kutlamalara katılmadı. Spor salonundaki kutlamaları Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve az sayıda vatandaş takip etti. Kutlamalar, öğrencilerin, dans ve halk oyunları gösterileriyle sona erdi. (dha)

 

 

İstanbul - İstanbul ’daki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı resmi kutlamalarının ilk adresi Taksim Cumhuriyet Anıtı oldu.

 

Yeni yönetmeliğe göre yapılan kutlamada sadece İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Numan Güzey yer aldı. Geçen yıl Taksim’de yapılan törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu başta olmak üzere 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Hulusi Akar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da katılmıştı.

 

SAYGI DURUŞU İSTİYORUZ’, ’ATATÜRK’E SAYGI İSTİYORUZ’

Tören Güzey’in Taksim Cumhuriyet Anıtına çelenk koymasıyla başladı. Ardından İstiklal Marşı okundu. Bu sırada bazı DSP’liler ’ Atatürk ’e saygı istiyoruz ’ , ’ Saygı duruşu istiyoruz’ diyerek bağırmaya başladı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından DSP’liler bu kez ellerindeki Türk bayrakları ve karanfillerle görevlilerin üzerine yürüdü. Bir DSP ’li kadın ’ Atamıza saygı gösterin ’ diye bağırarak elindeki karanfilleri kürsüye vurdu. Bu sırada yaşanan gerginliğe törende bulunan sivil polisler müdahale etti.

 

SAYGI DURUŞUNDA BULUNDULAR

Yaşanan gerginlik sırasında bazı DSP ’liler ellerindeki Atatürk ’ün Gençliğe Hitabesi ve karanfillerle bir süre Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde bekledi. Ardından bazı DSP’liler diğer vatandaşları da saygı duruşunda bulunmaya davet etti. Bunun üzerine törene katılan gaziler, DSP ’liler ve bazı vatandaşlar Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşundan sonra DSP ’li grup ellerindeki Atatürk ’ün Gençliğe Hitabesi’ni ve ellerindeki karanfilleri Cumhuriyet Anıtı önüne koydu. Bu sırada bazı DSP’liler ’Bizden korksunlar ’ diye bağırdı. Düzenlenen törenin ardından grup dağıldı. (dha)

 

ALBAYA TÖRENDE GÖZALTI

İzmir-Azınlıklara yönelik suikast iddialarına ilişkin yürütülen 'Kafes Soruşturması' kapsamında tutuklanan, 2010 yılı Temmuz ayında tahliye edilen Güney Deniz Saha Komutanlığı Muayene Komisyon Başkanı Kıdemli Albay Levent Gülmen, İzmir’in Foça İlçesi’nde, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları sırasında yeniden gözaltına alındı.

 

Törene sivil kıyafetle katılan Albay Gülmen Foça Merkez Komutanlığı görevli askerler tarafından alınıp, sağlık muayenesinin ardından Foça Adliyesi’ne götürüldü.

Gülmen'in, işlemlerinin ardından İstanbul'a gönderileceği öğrenildi. (Ajanslar)