Yüksekova'da amca Yeğen İşbilir'in cenaze töreni ardından kitleye ateş açan polislerin başından yaraladığı 25 yaşındaki Bemal Tokçu da yaşamını yitirdi.

6 Aralık'ta polis tarafından katledilen amca-yeğen Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in cenaze töreni dönüşü polisin kitleye saldırısı sonucu başına aldığı kurşunla ağır yaralanan ve 7 Aralık'tan bu yana Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'nde yoğun bakımda tutulan Bemal Tokçu yaşamını yitirdi.

Sabah saatlerinde yaşamını yitiren Tokçu'nun cenazesine otopsi yapılması için savcının beklendiği belirtildi. Ailenin verdiği bilgilere göre işlemlerin tamamlanmasının ardından Tokçu'nun cenazesi, doğduğu Adaklı (Alakana) köyünde ya da Yüksekova ilçe merkezinde toprağa verilecek.

Tokçu'nun ölümüyle birlikte Yüksekova'da gerilla mezarlarına yönelik saldırıyı kınamak için protesto gösterisi düzenleyen kitleye polisin ateş açması ile başlayan olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısı 3'e yükseldi.

8 PKK’linin mezarlarına dönük saldırıyı protesto etmek isteyen Yüksekovalılar 6 Aralık’ta ilçe merkezinde bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüş ardından düzenlenen basın açıklamasına saldıran polislerle kitle arasında çatışmalar yaşandı.

Yüksekova’da bu kez özel harekat timleri ‘Cobra’ adı verilen zırhlı araçlarla gençlere kurşun yağdırdı.

Açılan ateş sonucu Yüksekova Sanayi Sitesi'nde esnaflık yapan amca-yeğen Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir yaşamını yitirdi.

Katliamın ardından devlet ve ana akım medya daha önce Uğur Kaymaz, Şahin Öner, Ceylan Önkol'un katledilmesinde olduğu gibi, öldürülenlerin "terörist" olduğunu ve silah kullandığını iddia etti. Daha cenazeler Yüksekova Devlet Hastanesi'ndeyken ve herhangi bir inceleme başlatılmamışken Hakkari Valiliği, amca-yeğeni "örgüt mensubu" olduğu ve polise ateş açtığını iddia etti.

Ancak olay yerinde yüzlerce mermi bulundu. Van'da yapılan ön otopside Mehmet Reşit İşbilir'in 6, Veysel İşbilir'in ise 2 kurşunla yaşamını yitirdiği tespit edildi.

Özel harekat timleri cenazelerin götürüldüğü hastaneyi de basarak, cenazeleri yerlerde sürükledi ve kaçırma girişiminde bulundu. Hastane önüne akın eden Yüksekovalıların cenazeleri polisin elinden alması üzerine polis sağlık emekçileri de dahil önüne gelen herkesi darp etti, hastanenin camlarını kırarak, gaz bombası kullandı.

İlçede gösteriler 4 gün boyunca sürdü.

Amca Yeğen İşbilir’in cenaze törenine ise onbinlerce kişi katıldı.

Cenaze töreni ardından tablo bir kez daha yinelendi. Polis yine kitleye ateş açtı. Açılan ateş sonucu Bemal Tokçu başına isabet eden kurşunla ağır yaralandı.

Tokçu'nun vurulmasının ardından bu sefer Emniyet Genel Müdürlüğü açıklama yayınlayarak, 2 çocuk babası Tokçu'nun, "terörist" olduğunu ve polise ateş açtığı esnada vurulduğunu iddia etti. (ANF)