Yüksekova'da özel harekât timlerinin bir şantiyede yere yatırıp "Ne yaptı lan size bu devlet?" tehditleriyle işkence ettiği işçilerin beyanına göre, işkenceci özel harekât timi amiri, ilçede herkesin tanıdığı "Harun" isimli polis. Daha önce ilçe merkezinde otomatik silahla rastgele sağa sola ateş açtığı görüntülerle gündeme gelen söz konusu polis, parkı silahla tarama ve cenaze konvoyunun önünü kesme gibi vukuatlarıyla kameralara yansıdı.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde özel harekât timlerinin 5 Ağustos'ta Selahattin Eyyubi Havalimanı'nın yanında özel bir şantiyeye yaptığı baskın esnasında işçilere uyguladığı işkence görüntülerin ortaya çıkması gündemdeki yerini korurken, gelen yoğun tepkiler üzerine işkenceci polisler hakkında soruşturma başlatıldı. Özel harekât timlerinin 30'dan fazla işçiyi yüzüstü yere yatırdığı sırada bir özel harekât amirinin, yan yana dizilmiş işçilere, "Ne yaptı lan size bu devlet? Hepinizi tanıyorum ben. Kim ki hainlik yapıyor karşılığını görecek! Türk'ün gücünü göreceksiniz!" demesi dikkat çekmişti.

Maruz kaldıkları baskılardan dolayı ismini vermek istemeyen işkence mağduru işçilerden biri, kendilerine hakaretler yağdıran polisin, ilçede hemen herkesçe tanınan "Harun" isimli özel harekât amiri olduğunu iddia etti.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre söz konusu polisin, sicili de bir hayli kabarık. İlçedeki her çatışmalı durum ile eylem ve etkinlikte ön planda bulunan amir, sürekli olarak bağırması ve halka kinle yaklaşmasıyla tanınıyor.

OTOMATİK SİLAHLA DAKİKALARCA ATEŞ AÇMIŞTI   

Yüksekova'da 29 Nisan'da hiçbir eylem veya etkinlik yokken, özel harekât timlerinin eski cezaevi kavşağında bulunan halka plastik mermi sıkması üzerine çıkan gerginlikte, aynı amir eline aldığı M16 silahla rastgele etrafa ateş açmasıyla gündeme gelmişti. Hareketleri görüntülenen amir ve ondan cesaret alan diğer özel harekât timleri, caddenin bir o yanına bir bu yanına dakikalarca ateş açmıştı. Burada çekilen görüntülerin ekranlara yansımasıyla beraber o güne dek maskesiz olan amir, artık maske takmaya başladı.

PARKI TARAYAN BASKINDA DA YER ALDIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ   

Söz konusu özel harekat amirinin Gever Kültür ve Sanat Derneği'nin bulunduğu parkın özel harekat timleri tarafından kurşun yağmuruna tutulduğu baskında da yer aldığı ileri sürüldü. Baskın sırasında onlarca mermi kovanı parkın bahçesine düşerken, o esnada orada bulunan Yüksekovalı bir gencin, "O gün halka doğru ateş edenlerden biri de kel ve şişko özel harekât amiriydi" şeklindeki beyanı da bu düşünceyi kuvvetlendiriyor.

CENAZE KONVOYUNUN ÖNÜNDE YİNE O VARDI

Aynı amir, Nusaybin'de polisler tarafından öldürülen Seyithan Dede'nin cenazesini taşıyan konvoyun 28 Temmuz'da Yüksekova'ya girişinin engellenmesi üzerine halkın yolu trafiğe kapatarak başlattığı oturma eylemi esnasında da sahneye çıkmıştı. Burada yolun açılmaması için uzun süre inat eden amir, engelli bir yurttaşın tekerlekli sandalyesi üzerinde bulunan KCK bayrağının yırtılması için emir vermiş ve bir başka polis amiri de bayrağı yırtmıştı. Yine, burada cenaze konvoyu içinde bulunan, minibüsün içinde bulunan yurttaşlara bağırmıştı. (DİHA)