HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi.

Avukatlar, tutuklu eş genel başkanlar ve milletvekilleri için yarın Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

Ankara’da 4 Kasım’da gözaltına alınarak aynı gün getirildiği Diyarbakır’da tutuklanan Hakların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın serbest bırakılması ve soruşturma dosyası için alınan kısıtlama kararının kaldırılması için avukatlar, bir üst mahkeme olan Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz etmişti.

Kararı değerlendiren hakimlik, tutuklama kararının ‘hukuka uygun’ olduğunu savunarak itirazı reddetti.
 
Yüksekdağ’ın dosyasında ‘gizlilik’ kararı olduğu için hakimliğin kararı avukatlara sözlü olarak iletildi.
 
AVUKATLAR AYM’YE GİDECEK
 
Tutuklu milletvekillerinin avukatı Reyhan Yalçındağ ise tutuklu eş başkanlar ve milletvekilleri için yarın ihtiyati tedbir talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacaklarını paylaştı.
 
Yalçındağ, “Bu sürecin siyasi bir kumpas olduğu ortada. Eğer AYM, Ergenekon davasında tutuklu olan Mustafa Balbay için verdiği kararın arkasında durursa, tutuklama kararları için ihlal kararı vermesi gerekiyor” diye konuştu.
 
AYM’NİN BALBAY KARARI
 
Ergenekon davası kapsamında yargılanan ve 34 yıl hapis cezasına mahkum olan CHP İzmir Milletvekili Balbay, ‘uzun tutukluluk’ gerekçesiyle AYM’ye başvurmuştu.
 
AYM, 2013’te verdiği kararında uzun tutukluluk süresi nedeniyle milletvekili olan Balbay'ın yasama faaliyetlerine katılmadığı gerekçesiyle milletin temsil yetkisinin ölçüsüzce ihlal edildiğine hükmetmişti. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı üzerine Balbay, cezaevinden tahliye edilmişti.
 
(Kaynak: DİHABER)