Figen Yüksekdağ hakkında Van’da HDP 1'inci Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşma nedeniyle 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Hakkında kesinleşen hapis cezası nedeniyle milletvekilliği ve parti üyeliği düşürülen eski HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ hakkında, 'terör örgütü propagandası yapmak' ile 'suçu ve suçluyu övmek' suçlarından Van'da 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Yüksekdağ'ın, kentte 9 Nisan 2016'da katıldığı HDP 1'inci Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmayla ilgili yürüttüğü soruşturma tamamlandı.

Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Yüksekdağ hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' ile 'suçu ve suçluyu övmek' suçlarından 10 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, “Avrupa Konseyinde yayımlanan tüzükler, ABD'nin yabancı terörist organizasyonlar listesi, BM terörle mücadele kararları, AB, NATO gibi uluslararası kuruluşlar ve birçok devlet tarafından da PKK'nin terör örgütü olarak kabul edilmiştir” denildi.

İddianamede, Yüksekdağ'ın halen başka tutuklu bulunduğu anımsatılırken, "Şüphelinin konuşması içeriğindeki sözlerle terör örgütü PKK mensuplarını 'şehit' diye nitelendirerek meşrulaştırmaya çalıştığı, işlediği suçtan dolayı örgüt mensuplarını alenen övdüğü konuşmanın yapıldığı yer ve zaman itibariyle kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Ayrıca terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu söylemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapmıştır. Bu nedenlerle şüphelinin yargılamasının yapılarak, eylemine uyanı sevk maddeleri uyarınca cezalandırılması talep olunur" denildi.

 (Kaynak: Evrensel)