Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Hatip Dicle'nin, savunmasının alınmasının sağlanması ve dosyadaki eksik belgelerin tamamlanmasından sonra kesin kararın verilmesi sonucuna vardı.

YSK bugünkü gündem toplantısında, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Mehmet Hatip Dicle hakkında Yargıtay 9. Ceza Dairesince verilen kararı değerlendirdi. YSK'dan yapılan yazılı açıklamada, 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine 1 gün kaldığı anımsatıldı. Seçimin düzeni, yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili işlemlerin bugünkü gündemde ele alınarak karara bağlandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Kurulumuz gündeminde bulunan konulardan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili adayı Mehmet Hatip Dicle hakkında verilen Yargıtay 9. Ceza Dairesinin 22 Mart 2011 tarih ve 2011-1798 sayılı kararını değerlendirmiş ve Yüksek Yargıtay'ın bu kararının adı geçen milletvekili adaylığının iptalini gerektirip gerektirmediği hususunu tezekkür etmiştir.

Bu nedenle, kurulumuzca adı geçen kişinin savunmasının alınmasının sağlanması ve dosyadaki eksik belgelerin tamamlanmasından sonra kesin kararın verilmesi sonucuna varılmıştır.''

CEZANIN KCK DAVASINDAKİ TUTUKLULUK SÜRESİNDEN DÜŞÜRÜLMESİNİ TALEP ETTİ

PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK/TM davasında tutuklu bulunan BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adayı Dicle'nin avukatları, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine başvurdu.

Dicle'nin avukatları, başvuru dilekçelerinde, müvekkilleri Dicle'nin 17 aydır KCK/TM davasından dolayı tutuklu bulunduğunu hatırlatarak, ''Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinin 2010/444 sayılı dosyası kapsamında tutuklulukta geçirdiği 17 ayı aşkın sürenin mahkemenizce verilen cezadan mahsup edilmesini ve gerekli bilgi ve belgelerin Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinden istenmesi'' talebinde bulundu.

Dicle'nin avukatları dilekçelerinde ayrıca TCK'nın 63'üncü maddesindeki ''Hüküm kesinleşmeden önce gerçekleşen ve şahsi hürriyeti sınırlama sonucunu doğuran bütün haller nedeniyle geçirilmiş süreler, hükmolunan hapis cezasından indirilir'' şeklindeki maddeye atıfta bulunarak, müvekkillerinin tutuklulukta geçirdiği sürenin anılan cezanın infazını fazlasıyla karşıladığı kaydedildi.

''İSTENİLEN BELGELER GELİNCE YSK, KONUYU TEKRAR DEĞERLENDİRECEKTİR''

Em, YSK'dan ayrılırken gazetecilerin Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Hatip Dicle'nin milletvekili adaylığına ilişkin soruları yanıtladı.

Em, YSK'nın ara karar verdiğini, ara kararda belirtilen eksikliklerin yerine getirilmesi halinde konunun sonuçlandırılacağını söyledi. Eksik belgelerin en kısa sürede tamamlanmasını istediklerini ve ara karar gereği ilgili yerlerden belgelerin istendiğini ifade eden Em, ''Ayrıntıya giremiyorum, bu ara karardır. İlgili yerlerden belgeler istendi'' dedi.

Geçmişte de Dicle'nin kararına benzer kararlar verildiğini anımsatan Em, o dönemde de ilgili kişilerden savunma, adli sicil kaydı ve bazı bir takım belgeler istendiğini söyledi. Em, ''İstenilen belgeler gelince YSK, konuyu tekrar değerlendirecektir'' dedi.

Gazeteport