Hükümetin çözüm sürecinde 2. aşamanın görevlerini yerine getirmemesi ve toplumdan gelen demokrasi talebine kulaklarını tıkaması bir grup aydın ve bilim insanını harekete geçirdi

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, demokrasi paketi oluşturmak için çağrıda bulundu. Hazırlanan bildiride Hasan Cemal’den Cengiz Çandar’a, Hale Soygazi’den Mehmet Bekaroğlu’na, Cemal Uşşak’tan Bekir Ağırdır’a birçok aydın, bilim insanının imzası var.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP), “Adalet, diyalog, saygı” hedefli demokrasi paketi oluşturmak için çağrıda bulundu. Hazırlanan bildiri’de Hasan Cemal’den Cengiz Çandar’a, Hale Soygazi’den Mehmet Bekaroğlu’na, Tarhan Erdem’den Yasemin İnceoğlu’na Cemal Uşşak’tan Bekir Ağırdır’a bir çok aydın, bilim insanı ve sanatçının imzası var.

YSGP, “Adalet, diyalog, saygı” hedefli demokrasi paketini oluşturmak için yapacağı çağrıyı Aynalı Geçit’te düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. Birçok aydın, bilim insanı, yazar, akademisyen ve politikacının katkısı ile hazırlanan demokrasi paketi, yeterli imzanın toplanmasının ardından Meclis’e gönderilecek. Konuya ilişkin hazırlanan basın bildirisini açıklayan Sosyoloji Uzmanı Nil Mutluer, Özgürlük alanının genişlemesi için atılacak ilk adımlardan birinin, Kürt sorununda Adem-i Merkeziyet ilkesinin kabul edilmesi ve TMK’nin kaldırılması olduğunu belirtti.

Mutluer şunları sıraladı: “Yine bu çerçevede, seçim barajının düşürülmesi, anadilde eğitim hakkının tanınması ve Alevi yurttaşların ibadet özgürlüğünü garanti altına alacak yasal düzenlemenin yapılması demokratikleşme adına atılacak önemli adımlardır” dedi. Hazırlanan pakette, Türkiye’de yaşayan gayri Müslim yurttaşları hedef alan ayrımcı ve ırkçı dilin nefret suçları kapsamına alınması, devletin etnik köken, dini inanç, toplumsal cinsiyet gibi bireysel hak ve özgürlükleri ilgilendiren alanlardan çekilmesi ve LGBT’lerin eşitlik ve onur taleplerine kulak verilmesi, doğayı tahrip eden kalkınma anlayışının gözden geçirilmesi.”

İMZACILARDAN BAZILARI

Hazırlanan bildiride imzası bulunanlardan bazılarının isimleri ise şöyle: “Abdülhamit Kırmızı, Ahmet İnsel, Akın Özçer, Ayhan Bilgen, Arif Ali Cangı, Aydın Engin, Ayhan Aktar, Ayşe Kadıoğlu, Ayhan Kaya, Ayşen Uysal, Bekir Ağırdır, Cemal Uşşak, Cengiz Aktar, Cengiz Çandar, Çağlar Keyder, Demiray Oral, Dilek Kurban, Emin Alper, Erdağ Aksel, Erol Katırcıoğlu, Esmeray, Evren Balta, Fuat Keyman, Gençay Gürsoy, Hale Soygazi, Hasan Cemal, Herkül Millas, İhsan Dağı, Levent Köker, Levent Yılmaz, Maya Arakon, Mehmet Bekaroğlu, Mehmet Emin Aktar, Mehmet Tarhan, Mesut Yeğen, Mithat Sancar, Murat Belge, Murat Çelikkan, Murat Nil Mutluer, Orhan Kemal Cengiz, Oya Ayman, Oya Baydar, Ömer Laçiner, Ömer Madra, Pakrat Estukyan, Pelin Cengiz, Rober Koptaş, Saruhan Oluç, Sedef Çakmak, Taner Akçam, Tanıl Bora, Tarhan Erdem, Turgut Tarhanlı, Tümay Arslan, Ufuk Uras, Umut Özkırımlı, Ümit Kardaş Ümit Kıvanç, Ümit Şahin, Vahap Coşkun, Vangelis Kechriotis, Vasıf Kortun, Yakın Ertürk, Yalçın Çakmak, Yankı Yazgan, Yasemin İnceoğlu, Yasin Ceylan, Yetvart Danzikyan, Zeynep Tanbay, Zozan Özgökçe.”

(Özgür Gündem)