IŞİD'in Kobani’ye düzenlediği ve 200'ü aşkın sivilin  yaşamını yitirdiği saldırıların ardından YPG/YPJ güçlerinin operasyonları ile IŞİD'in kentten temizlenmesi ardından saldırıya ilişkin ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı. YPG/YPJ güçleri tarafından sağ ele geçirilen Mısırlı bir IŞİD üyesi, saldırıyı başlatan esas grubun cephanelerle birlikte Türkiye'den geldiğini anlattı.

25 Haziran günü Kobani kent merkezine saldıran IŞİD, biri Helince yolu üzerinden diğeri sınır kapısı tarafından olmak üzere kente 2 koldan saldırdı.

"ESAS GRUP TÜRKİYE ÜZERİNDEN"

Özgür Gündem'de yer alan habere göre; Mısırlı bir IŞİD üyesi, verdiği bilgide, saldırının esas grubunun Türkiye üzerinden  Kobani’ye girdiğini söyledi. Yine günlerce süren çatışmada kullanılan cephanelerin de Türkiye tarafından geçtiği kaydedildi.

TÜRK ASKERİ VE ÖSO ASKERİ KIYAFETLERİ

YPG kaynaklarından alınan bilgilerde de, Türk askeri kılığına bürünen IŞİD mensuplarının, Türkiye tarafından Kobani'ye girdiği savunuldu. Helince'den gelen diğer grup ise ÖSO kıyafetleriyle asayiş noktasından geçti.

Habere göre, iki grup kent merkezinde buluştu ve her grupta on iki kişi bulunmak üzere yedi gruba ayrıldı. Toplamda 84 kişi olan IŞİD'lilerin bir kısmı Helince yolu üzerinde bir binadan başlayarak, Miştenur Hastanesi, Kaniya Kurda, Qada Azadi’yi hedef aldı. Diğer üç grup ise sınır kapısı, Qada Aşiti ve Kobanê  hükümet merkezinin olduğu bölüme yöneldi.

 Sivil katliamının en çok yaşandığı noktalar, Qada Azadi, Kaniya Kurda ve Miştenur Hastanesi çevresi oldu. Miştenur Hastanesi çevresinde  YPG kıyafeti giyen IŞİD'liler, YPG’li zannederek kendilerine sığınmaya çalışan onlarca kadın ve çocuğu katletti.

REHİNELER KAYIP VERMEDEN KURTARILDI

YPG/YPJ savaşçıları kent merkezinde yürüttükleri operasyonlarda ise önemli bir başarı sağladı. 3 gün devam eden çatışmalar ardından Kobani'ye saldıran 84 IŞİD'liden 80'i öldürüldü. Üç IŞİD'li ise Türkiye'ye kaçarken, Mısırlı örgüt üyesi de sağ olarak yakalandı.

Üç gün boyunca devam eden operasyonlarda YPG/YPJ müdahalesi nedeniyle tek bir sivil bile hayatını kaybetmedi. IŞİD mensupları bulundukları bir çok noktada sivilleri kalkan olarak kullanmasına rağmen YPG/YPJ savaşçıları başarılı bir şekilde sivilleri tahliye etti ve örgüt üyelerini bulundukları noktalarda yok etti. Kaniya Kurda mıntıkasında IŞİD'lilerin bulunduğu binaya sızarak, açtıkları bir delikten rehineler kurtarıldı.

İŞGALİ HEDEFLEDİLER

Saldırıların kent merkezinde devam ettiği sıralarda, saldırının 2. günü kantonun batısında yaşanan saldırı ise amacın sadece kaos yaratmak olmadığını ortaya koyuyor. YPG/YPJ’nin batı cephesi, Şexler hattından Ayn İsa ve Sirrin bölgesinden kent merkezine güç kaydırdığını hesaplayan IŞİD üyeleri burada iki noktadan -Şexler ve Kara Qozak- sızma gerçekleştirdi. Böylelikle güneybatı tarafından Minaze tepe silsilesi üzerinden gelerek Kobanê’ye sızma yapan IŞİD gücüne ulaşmak ve Kobani’yi yeniden büyük bir işgal altında tutmak istediler. Ancak bunu öngören YPG/YPJ komutanları bu noktaları güçlendirerek IŞİD'lilerin geçiş yaptıkları anda müdahalede bulundu. IŞİD'in bu sızması YPG/YPJ tarafından önlendi.