YPG Doğu Cephesi komutanlarından, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'e yönelik YPG ve YPJ güçlerinin başlattığı kapsamlı operasyonu ANF'ye değerlendirdi.

YPG ve YPJ savaşçılarının Aralık ayında "Kobanê Kurtuluş Hamlesi"ni başlattığını söyleyen komutan Mazlum Kobanê, “Doğu operasyonlarını komutan Diyar şahsında bu cephede şehit düşen YPG/YPJ şehitlerine adayan direnişçiler bu motivasyonla birçok stratejik noktayı kısa sürede çetelerden temizledi. İlk olarak Belediye binası ve çevresinde bulunan PYD ve Konferans binaları, Parka Jina (Kadın Parkı) ve çevresini özgürleştiren YPG/YPJ direnişçileri daha sonraki günlerde Asayiş binası, Sukulhal (Sebze Hali) ve El Xensê Lisesi'ni özgürleştirdi” dedi.

Komutan Kobanê, IŞİD'in Kobani’ye saldırılarının başladığı 15 Eylül’den bu yana batı cephesinden giremediğini, Miştenur’un IŞİD'den alınmasının hemen sonrasında, 21 Ocak günü başlatılan kapsamlı operasyon ile de güney cephesinden püskürtüldüğünü ifade etti.

MİŞTENUR'UN ALINMASINDAN SONRA IŞİD GERİLEDİ

Kobanê şöyle konuştu:

“Güney cephesinde kentin dışına atılan çetelerin bulunduğu Termik ve Memitê köyleri de YPG tarafından 23 ve 24 Ocak'ta yapılan operasyonlarla özgürleştirildi. DAİŞ çeteleri güney cephesinde püskürtüldükten sonra kent merkezinde yalnızca doğu cephesinin Kaniya Kurda çevresinde kaldı. Miştenur Tepesi’ni almamızın sağladığı avantaj ile operasyonlara hız verdik. Operasyonlar kapsamında YPG/YPJ güçleri 23 Ocak günü Şeria Okulu, Seyda Cami ve caminin bulunduğu Seyda sokağı tümden çetelerden temizleyerek özgürleştirdi.”

Miştenur Tepesi’nin özgürleştirilmesi ile birlikte doğu cephesinde savaş dengesinin tümden kendileri lehine döndüğünü dile getiren komutan Kobanê,  "DAİŞ çeteleri bu hamlemiz karşısında tutunamıyor, çok sayıda çete grubu imha ediliyor, yine çoğu da geriye kaçmak zorunda kalıyor” dedi.

"IŞİD'İN TÜMDEN KENT DIŞINA PÜSKÜRTÜLMESİ İÇİN DÖRT SOKAK KALDI"

Doğu cephesinde ilerleme kaydetmelerinde Miştenur Tepesi’ni ele geçirmiş olmalarının önemli bir katkısı olduğunu vurgulayan Kobanê şunları söyledi:

“İki günde sağladığımız hızlı ilerlemede Mitenur Tepesi’nin özgürleştirilmesinin önemli katkısı olduğunu belirtebilirim. Şu anda doğu cephesinde DAİŞ çetelerinin tümden kentin dışına püskürtülmesi ve atılması için sadece dört sokak kaldı. Biz bu cephede düşmanın geriye kaçarken yaptığı mayınlamalardan ötürü kontrollü ve kademeli bir ilerlemeyi esas alıyoruz. DAİŞ çetelerinin kent merkezinde varlığını sürdürdüğü tek cephe doğu cephesi. Güney ve batı cephelerinde DAİŞ çeteleri şu anda kent merkezinin dışına atıldı ve geriye sadece doğu cephesi kaldı.

Kaniya Kûrda mıntıkasında bulunan Tepe'ye ulaştığımızda artık DAİŞ çetelerinin Kobanê kent merkezinden tümden çıkaracağız ve Kobanê'nin zaferini ilan edeceğiz.”