Halk Savunma Birlikleri (YPG) Genel Komutanlığı, IŞİD’in Haziran ayı sonlarında, güçlerine ve sivil halka karşı Heseke ve Til Berak’ta kimyasal silah kullandığını açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada, IŞİD’in Haziran ayının sonlarında sivil halkın yaşadığı bölgelerde YPG savaşçılarına karşı kimyasal silah kullandığını, bu konunun araştırılması için bir grup kurulduğunu belirtti.

KANITLAR VAR

Kimyasal silah kullanıldığına ilişkin tanıkların ellerinde video, fotoğraf ve belgelerin bulunduğunu belirten YPG Genel Komutanlığı, ellerinde kanıtlar bulunduğunu ancak kısıtlı imkanlar nedeniyle kullanılan kimyasal maddenin ne olduğunu tespit edemediklerini, konuyla ilgili araştırmaların sürdüğü ifade edildi.

28 Haziran’da IŞİD’in Heseke’nin Salihiyê mahallesine dönük kullandığı havan toplarında kimyasal madde kullanıldığını ifade eden YPG Genel Komutanlığı, yapılan bu saldırının sivil halkın yaşadığı yerleşim yerine gerçekleştiğini, yine Til Berak’ın güneyinde YPG mevzilerine yönelik kimyasal silah kullandığını açıkladı.

VURULAN IŞİD'LİLERDE GAZ MASKELERİ ELE GEÇİRİLDİ

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Havan topu saldırılarında sarı renkte bir gaz ile çürümüş soğan kokusuna benzer çok güçlü ve kötü bir kokunun yayıldığı, havan toplarının düştüğü yerlerin zeytini renk aldığı ve güneş ışınları vurduğunda ise bu gazın sapsarı bir renge büründüğü gözlendi.

“Zehirli havan toplarına maruz kalan savaşçılarımızda boğaz, göz ve burun yanması, baş dönmesi ve kas gevşemesi ve tüm vücutta şiddetli ağrı şikayeti baş göstermiştir. Vücut hareketinde azalma, gevşeme ve konsantre olamama gibi sorunlar ortaya çıktı. Olay yerinde uzun süre kalan savaşçılarda kusma belirtileri görüldü. Bu saldırıya maruz kalan tüm savaşçılarımız hastaneye kaldırılmış, ancak aynı şikayetler (Boğaz, göz yanması, baş dönmesi vd.) halen devam etmektedir. Şehîd Xebat Askeri Hastanesi doktorları kullanılan kimyasal maddenin zehirli olduğunu belirtti.

“Geçtiğimiz haftalarda güçlerimizin çatışmalarda vurulan çetelerin üzerinden gaz maskeleri ele geçirmeleri, çetelerin tüm çatışma bölgelerinde kimyasal saldırı hazırlıkları yaptıklarını ispatlamaktadır.”

Açıklamanın sonunda kimyasal silahlara dönük araştırmaların Silahlı Çatışmaları Araştırma Organizasyonu’ndan (SAHAN) bir uzman ekiple birlikte sürdürüldüğü belirtildi.