Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Beştepe’de 3 saati aşan bir toplantıda görüştü. Heyetler arası görüşmelerden ilişkilerin normalleşmesi için mutabakata varıldığı, ortak bir mekanizma kurulması kararı çıktı.

Eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Faruk Loğoğlu, Türkiye-ABD ilişkilerindeki yeni gelişmeleri ve Tillerson, “Menbiç bizim için çok önemli, müttefiklerimizin kontrolünde olmalı” sözlerini Gazete Duvar'dan Özlem Akarsu Çelik'e değerlendirdi.

Loğoğlu, "Suriye bağlamında, Afrin konusunda Amerikalılar bu işin fazla uzamaması gerekir, şeklinde bir görüş belirtmiş olabilirler ama esas kilit nokta Menbiç. Türkiye’de basında yer alan haberlere göre bu öneri yapıldı ise yani YPG unsurlarının oradan uzaklaştırılması ve Menbiç’in ABD ve Türkiye ile korunması, bu da bana göre akılcı bir öneri. Önceliği IŞİD ile mücadele ise buyurun birlikte yapalım diyor Türkiye. Bu kabul edildiği takdirde Türkiye’nin Menbiç’e askeri bir operasyon yapmasına da gerek kalmaz. Türkiye Amerika askerlerinin karşı karşıya gelme ihtimalini de bertaraf eder" dedi.

ABD ve Türkiye'nin Suriye'de birlikte hareket etmesinin YPG açısından ciddi bir kırılma noktası olacağını ifade eden Loğoğlo, "ABD tarafından kendilerini yine yarı yolda bırakılmış hissederler. Hem Afrin hem de Suriye’nin genelinde daha temkinli, ölçülü hareket etmelerine sebep olur diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.