Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde kalan 25 tutuklu ve hükümlü, koğuşlarında Grup Yorum’un ‘Zafer Yakındaşarkısını söyledikleri ve slogan attıkları için hücre cezasına çarptırıldı.

 

Cezaevi idaresinin tutanak tutması ve Cezaevi Disiplin Kurulu Başkanlığı’na göndermesi üzerine, Disiplin Kurulu 25 tutuklu ve hükümlüye 13’er günlük ‘hücre cezası’ verdi.

 

KARARDA EYLEMİN EĞİTİM NİTELİĞİ TAŞIDIĞI BELİRTİLDİ

Kararda şu ifadeler yer aldı: “Eyleme katılanlar birbirini etkileyerek grup dinamiği yaratmaya çalışmakta, örgüt ruhunu canlı tutmakta, kurumdaki hükümlü ve tutukluları anma programından haberdar ederek örgütlerinin propagandasını yapmayı amaçlanmaktadır. Bu programların düzenli aralıklarla ve sürekli olarak yapılması örgüt mensupları için bir eğitim niteliği taşımaktadır.”

 

'ŞARKI TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLERİ EYLEME TEŞVİK EDİYOR'

Grup Yorum'un Zafer Yakında şarkısında geçen, "Tut bayrağı, çık sokağa, yüreğini koy barikata, sar şehirleri" dizelerinin ise tutuklu ve hükümlüleri eyleme teşvik ettiği savunuldu.  

 

Kararda, “Bu söylemlerin, eyleme dönüşme ihtimaline karşı kurum güvenliği tehlikeye düşmektedir. Tutuklu ve hükümlünün aniden, aynı anda slogan atmaya ve marş söylemeye başlaması kurum içerisinde korku ve paniğe neden olmakta, diğer tutuklu ve hükümlülerde endişe yaratmaktadır” ifadesine yer verildi.

 

KARARA İTİRAZ EDİLECEK

Avukat Evrim Deniz Karatana ise karara itiraz edeceklerini açıkladı ve “F tipi cezaevleri açıldığından bu yana, 12 yıldır tutuklu ve hükümlüler her ay ölüm oruçlarında, işkencelerde, polis infazlarında kaybedilen arkadaşları için bu anmayı yapıyorlar. Eyleme sevk edildiği iddia edilen tutuklu ve hükümlülerden 11’i müebbet, 3’ü ise ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü. İdarenin hayal dünyası çok geniş” diye konuştu.