Kapatılan Yol TV’nin İdare Mahkemesi’nde görülen davasının ardından değerlendirmelerde bulunan avukat Nuray Özdoğan, OHAL’de dahi basın özgürlüğünün esas olduğunu, Yol TV’nin kapatılmasıyla milyonlarca Alevinin mağdur edildiğini söyledi.

TÜRKSAT üzerinden yayın yapan ve 29 Aralık 2016’da yayını durdurulan Yol TV’nin duruşması Ankara 10’uncu İdare Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya aralarında Avrupa’dan gelen Alevilerin de olduğu çok sayıda Alevi kurum temsilcisi ve Alevi toplumu üyeleri, HDP ve CHP milletvekilleri katıldı. Duruşma sonrası kararın önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor. 

İddianamede yer alan bilgilere göre 13 Ekim 2016 tarihinde yarım saatlik bir yayının 25 Ekim 2016 tarihinde ihbar edilmesi ile soruşturma başladı. Bahse konu yayında “devletin aleyhine propaganda yapıldığı” iddia edilirken, 21 Aralık 2016’da Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yaptığı toplantıdan sonra 22 Aralık’ta Anadolu Ajansı üzerinden, Yol TV’nin kapatıldığı duyuruldu. RTÜK kapatma gerekçesi olarak “RTÜK’ten lisans alınmaması” olarak açıkladı. Yol TV yayınlarını Almanya’da faaliyet yürüten bir şirket üzerinden devam ettirirken, yasal işlemlerini de Türkiye’nin tarafı olduğu Avrupa Sınır Ötesi Sözleşmesi’ne dayandırarak gerçekleştiriyordu. 

YOL TV İHBAR İLE KAPATILDI’ 

Konuya ilişkin yazılı açıklamada bulunan davanın avukatı Nuray Özdoğan, Almanya’da kurulan bir firmadan Türkiye’ye yönelik yayın yaptığı için Yol TV’nin yayınının durdurulduğuna işaret etti. RTÜK’ün şimdiye kadar böyle bir uygulamasının olmadığını ifade eden Özdoğan, “Daha önce RTÜK bağlı bulundukları lisans veren kuruluş ve devlete ihlali ihbar etmiştir. Çünkü  6112 sayılı kanun, yönetmelikler. Avrupa Sınır Ötesi Sözleşmesi ve Avrupa Görsel İşitsel Medya Hizmetleri direktiflerine göre böyle yapması gerekmekteydi” değerlendirmesinde bulundu. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı