Yükseköğretim Kurumu (YÖK), üniversitelere gönderdiği yazıyla 15 Temmuz Darbe Girişimi konusunda üniversitelerin yurt dışında bulunan akademik kamuoyunu bilgilendirmesi talimatını verdi.

YÖK üniversitelere gönderdiği yazıda, 15 Temmuz darbe girişimi ve OHAL uygulamalarının uluslararası platformlarda çarpıtıldığını savunarak, üniversitelerden bu kapsamda “15 Temmuz gerçeklerini” anlatan etkinlikler yapmasını istedi.

Evrensel'den Birkan Bulut’un haberine göre, YÖK Başkanı Yekta Saraç imzalı yazıda, 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin yüzde 30’unun, gazilerin ise yüzde 24’ünün bir üniversiteden mezun olduğu belirtildi.

Ancak geçtiğimiz günlerde konunun çarpıtılarak 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin “gerçek verilere dayanmayan bilinçli bir algı yönetimi sürdürüldüğü" iddia edilen yazıda, “Ülkemizin prestijine karşı bu karalama kampanyası, akademik faaliyetlerimizin uluslararası boyutuna doğrudan zarar verir hale gelmiştir. Sözde güvenlik gerekçesi ülkemizde düzenlenen uluslararası kurslar, toplantılar ve etkinlikler yurtdışı paydaşlarca iptal edilmekte, yabancı öğrencilerin ve akademik personelin Türkiye’ye gelmeleri sistemli bir şekilde engellenmektedir. Halbuki diğer ülkelerde terör olayları yaşandığında, aynı paydaşlarca akademik çalışmaların etkilenmemesi için azami özen gösterilmektedir. Ülkemize yönelik karalama kampanyasını düzenleyenler kendi devletlerinin asla zarar görmeyeceği şekilde sistemli hareket etmektedirler” denildi.

AKADEMİSYENLER YURT DIŞINDAKİ ARKADAŞLARINI BİLGİLENDİRSİN’

Yüksek öğretimin tüm unsurlarının birlikte mücadele etmesi gerektiği belirtilen yazıda, akademik camianın devletin yanında durması, demokrasi ve gelecek için aktif girişimlerde bulunmasının gerekli olduğu ifade edildi.

Üniversitelere yöneltilen 3 talimat ise şöyle; “Üniversitenin yurt dışında işbirliğinde bulunduğu üniversitelere, kurumsal olarak bilgilendirme yapması”, “Üniversitedeki akademisyenlerin işbirliği içinde bulundukları yurt dışındaki akademisyen partnerlerine bilgilendirme yapmaları için teşvik edilmesi”, “Üniversitede 15 Temmuz kalkışmasına dair gerçek verilerin paylaşıldığı etkinlik ve bilgilendirme toplantıları yapılması”.

BOĞAZİÇİ’NDE EMNİYET ANLATMIŞTI

Boğaziçi Üniversitesi 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde İstanbul Emniyeti ile birlikte etkinlik düzenlemişti. “15 Temmuz Gecesi ve Direniş” başlıklı konferansa İstanbul Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan katılmış ve darbe gecesi neler olduğunu anlatmıştı. Konferans üniversite dışına açık olmakla birlikte güvenlik için kimlik kontrolü yapılacağı duyurulmuştu.