Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Güneydoğu illerindeki ‘abluka’nın bir an önce son bulmasını talep eden çağrı metnini imzalayan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da hedef aldığı 1128 akademisyene karşı harekete geçti.


YÖK, barış çağrısı yapılan bildiriye yönelik ‘acilen‘ toplandı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, bildirinin devleti ‘zan altında bıraktığı’ öne sürülerek, ‘terör destekçiliği’nin hafife alınmayacağı savunuldu.

Açıklamada, “Bir grup akademisyen tarafından yayımlanan devletimizin, Güneydoğu’da sürmekte olan teröre karşı mücadelesini ‘katliam ve kıyım’ olarak niteleyen bildiri, tüm akademi camiasını zan altında bırakmaktadır. Teröre destek veren kişinin mesleği ve statüsü hiçbir demokratik ülkede kişiye imtiyaz sağlamaz, teröre destekçiliği hiçbir şekilde hafife alınamaz” denildi.

"Bildirinin teröre destek verdiğini" ileri süren YÖK, "bunun akademik özgürlük ile bağdaştırılamayacağını" savunarak, “Vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak devletin en temel görevidir. Bu bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereği yapılacaktır. Rektörlerimiz ve Üniversitelerarası Kurul ile bu konuyu görüşmek üzere toplanacağız” duyurusunda bulundu.

Erdoğan söz konusu akademisyenler için "Aydın müsveddeleri, ya devletin yanında olursunuz ya da terör örgütünün" derken, AKP hükümetine yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi de bugün "PKK'NIN SUÇ ORTAKLARI" manşetiyle akademisyenleri hedef göstermişti.