İstanbul’da yüzbinler yeni yıla Nişantaşı ve Taksim’de girdi. Taksim’de simitçi, Noel Baba kılığında ve mini etekli polisler, kuş uçurtmadı. Tek başına yürüyen kadınları hedef seçen tacizcileri de polis izledi. 150 metrede 3 kez tacize uğrayan 18 yaşındaki Cemre’yi her defasında polis kurtardı. Gözaltına alınan 88 tacizciden mahkemeye sevk edilen 13’ü tutuklandı. Laf atma ve sataşmadan çıkan olaylarda 3 kişi bıçaklandı.

Taksim kutlamalarına her yıl olduğu gibi yine tacizciler damga vurdu. Ancak geçen yıllardan deneyimli olan polis, bu kez göz açtırmadı. Noel Baba, simitçi gibi kılıklara giren sivil polisler tacizcileri yakın takibe aldı. Gece sonunda 22’si taciz iddiasıyla 88 kişi gözaltına alındı. Ve bu yılbaşı ilk kez 13 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu

İstanbul bu yıla da taciz sahneleriyle girdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ’nin kutlama programı hazırladığı Taksim Meydanı, kadın erkek genç yaşlı binlerce İstanbullu’nun yeni yılı karşılamak için buluştuğu en kalabalık noktalardan biri oldu. Binlerce kişinin katıldığı kutlamalar nedeniyle önlemlerini artıran İstanbul Emniyeti, özellikle geçtiğimiz yıllarda kadınlara ve turistlere yönelik taciz olaylarına karşı sivil polisleri görevlendirdi. Seyyar satıcı ve Noel baba kılığındaki polislerin yanısıra sivil polisler, özellikle tek başına yürüyen kadınları hedef seçen tacizcileri tek tek yakaladı. Ancak tüm önlemlere rağmen taciz olayları yaşandı.

İlk hedef yine turistler

Yılbaşı kutlamaları için Taksim’i seçen yabancı turistler, bu yıl da tacizcilerin ana hedefiydi. Tacizin ardından turistlerle kavga eden gruba polis müdahale etti. İstiklal Caddesi boyunca takip edildiklerini söyleyen kızın babası, polise sığındı. Şüpheli yakalanırken aile suç duyurusu için emniyete gitti.

Tacizle başlayan olaylarda ise üç kişi yaralandı. Laf atma ve sözlü sataşma sonucu Beyoğlu’nda 2, Nişantaşı’nda ise 1 kişi bıçaklandı. Taksim’de erkek arkadaşıyla yürüyen bir kadını taciz eden kişiler, kadının erkek arkadaşı Volkan Kocak’ın (29) kafasında şişe kırıp bacağından bıçakladı. Volkan Koçak ’ın kız arkadaşı da fenalaştı. Ambulansa bindirilen Koçak ve kız arkadaşı Taksim İlkyardım Hastanesi ’ne götürüldü. Bıçağı kullandığı ileri sürülen Baver S. ile birlikte Serkan B, Bilal Ç. ve Cantekin V. gözaltına alınarak Taksim Polis Merkezine götürüldü.

Tebliğciler de gözaltında

İstanbul’da 22’si taciz iddiasıyla 88 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 2 de tebliğci olduğu öğrenildi. Taciz suçlamasıyla adliyeye sevk edilen şüphelilerden 13’ü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Taksim’deki yılbaşı kutlamalarında 3 bıçaklama yaralama olayının yaşandığını ve bu iki olayda 9 kişinin gözaltına alındığını açıklandı. Yılbaşı etkinlikleri esnasında yapılan çalışmalarda değişik suçlardan aranması olan 8 kişi gözaltına alındı. Kutlamalar sırasında çevreye rahatsızlık veren ve küfür eden 48 kişi hakkında Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapıldı. Bir kişi ise silah kanuna muhalefet suçundan yakalandı. Geçtiğimiz yıl İstanbul genelinde yapılan kutlamalarda taciz ve hırsızlık gibi asayiş olayları nedeniyle 187 kişi gözaltına alınmıştı. Taciz suçlamasıyla gözaltına alınan 74 kişiden 66’sı şikayetçi olmadığı için serbest bırakılırken 8’i adliyeye sevk edilmişti.

5 bin polis görev yaptı

İstanbul’da vatandaşların yılbaşı gecesini huzurlu bir şekilde geçirmesi için yoğun güvenlik önlemleri alındı. 2.200 polis, Taksim Meydanı ve çevresinde faaliyet gösterdi. İl genelinde ise yılbaşı gecesi toplam 5 bin polis görev aldı. Güven Timleri, Noel Baba, kestaneci veya simitçi gibi seyyar satıcı kılığına girerek tacizcilere göz açtırmadı. Taksim Meydanı’ndaki kameralar HD kalitesine yükseltilirken, İstiklal Caddesindeki 16 direkte bulunan 68 kamerayla suça meyilli kişiler takip edildi. 28 seyyar kamerayla kalabalıkta kayıt yaptı.

Taksim şöleni


İstanbullular, 2011’e Taksim Meydanı’nda havai fişek gösterileriyle girdi. On binlerce kişi, meydanı hıncahınç doldurdu. Akşam saatlerinden itibaren kalabalıkların yoğunlaştığı Cumhuriyet Anıtı ve çevresi, saatler 24’ü gösterdiğinde coşkulu anlara ev sahipliği yaptı.

Mendilcinin yılbaşı rüyası

Taksim havai fişeklerle coşuyor, on binler eğleniyor. Fatih ise yorgunluktan bitkin, metronun basamaklarına yığılmış. Önünde mendilleri... Başındaki şapka ise yılbaşının tek işareti. Herkes eğlenirken o çalışmak zorunda. Çünkü mendilleri satıp okul harçlığını çıkarması gerekiyor. 10 yaşındaki Fatih Demir üçüncü sınıfa gidiyor. “Ben de meydanda eğlenmek isterdim. Ama çalışmak zorundayım” diyor.

İngiltere’de de 5 tacizci tutuklandı

İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan yeni yıl kutlamalarına 250 bin kişi katıldı. Thames nehri kıyısındaki muhteşem havai fişek gösterilerinde güvenliği 3 bin kişilik polis gücü sağladı. Güvenlik kuvvetleri kutlamalar boyunca 77 kişiyi tutukladı. Tutuklananlardan 5’inin tacizci olduğu açıklandı.

Tacizin cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis!

Taciz nedeniyle 13 şüphelinin tutuklanması tarihte bir ilk oldu. Emniyet yetkilileri, geçen yılbaşında yaşanan taciz olaylarında şikayetçi olmadığı için gözaltına alınan şüphelilerin serbest bırakıldığını açıkladı. Ancak özellikle taciz olaylarına karşı bu yıl önlemlerini artıran polis, tacize uğrayan kadınları polis merkezine götürerek şikayetçi olmalarını sağladı. Gözaltına alınan şüpheliler adliyeye sevk edildikten sonra soruşturmayı yürüten savcılar da “toplumda infial yaratan suç” kapsamında değerlendirerek şüphelileri tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk etti. Avukat Ali Rıza Dizdar, taciz suçunun şikayete bağlı bir suç olduğunu belirterek “TCK’nın 105’inci maddesi kapsamında düzenleme altına alınmıştır. Sulh ceza mahkemesinde dava açılır. Yapılan yargılama sonucunda 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya para cezası verilebilir” dedi.

TCK Madde 105:


Bir kimseyi cinsel amaçla taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına hükmolunur.

VATAN