Avcılar Belediyesi zabıtaları, bu sabah 05.30 sularında inşaat halindeki Yeşilkent Cemevi binasının duvarlarını dozerlerle yerle bir etti.

 

Bir süredir kamuoyunun gündeminde olan Avcılar Yeşilkent Mahallesi’ndeki Cemevi binası, bu sabah güne yeni bir baskınla uyandı. Vatandaşların her hafta Cem töreni yaptıkları inşaat halindeki binanın duvarları dozerlerle yıkılarak kullanılamaz hale getirildi.

 

Yerel Gaste’nin haberine göre, sabah saat 05.30 sıralarında gerçekleşen zabıta baskını, Cemevinin bitirilmesi için mücadele eden mahalle sakinlerinin büyük tepkisini çekti.

 

EMEKLER YERLE BİR OLDU

Yaklaşık 10 yıl önce temeli atılmasına karşın bitirilmeyen Cemevi binasına, mahalle sakinleri harekete geçmesiyle, kapı ve pencereler takılmıştı. Daha sonra bina içerisine soba kuran, halılar seren, duvarları Hz. Ali resimleri süsleyen mahalleli, binada Cem törenleri yaparak kamuoyunun dikkatini Cemevi sorununa çekmeye çalışmıştı. Kamuoyunda büyük yankı bulan bu çabalar Avcılar Belediyesi’nin hoşuna gitmedi.

 

DAHA ÖNCE DE GELMİŞLERDİ

20 Ocak sabahı gece geç saatlerde binaya gelen zabıtalar, binanın kapısını kırıp içerideki masa, sandalye, halı, kilim, minder, soba ve Hz. Ali resimlerini toplayıp götürmüştü. Zabıtalar yaptıkları son baskınla binayı kullanılamaz hale getirdi.

 

“YIKMAYIZ YAPARIZ” DEMİŞTİ!

Cemevi binasına yapılan dozerli baskın, akıllara Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci’nin bir süre önce Cem TV’de söylediği sözleri getirdi. 28 Ocak’ta Gazeteci-Yazar İdris Akyüz’ün hazırlayıp sunduğu ‘Ne Yaptılar’ adlı programa konuk olan Değirmenci, “Biz yıkmayız, yaparız” demişti. Cemevi’yle ilgili hiçbir derneğe söz vermediğinin altını çizen Değirmenci, Cemevi’nin bugüne kadar yapılamamış olmasını da yasal engellere bağlamıştı:  “Benim kesinlikle yeni bir Cemevi’yle ilgili olarak hiçbir derneğe sözüm yoktur olamaz da. Bu arsa tamamen Avcılar Belediyesi’ne bağlıdır, orada da herhangi bir kimsenin hakkı kesinlikle bulunmamaktadır. Yalan yanlış bilgilerle halkımız bu oyunlara gelmemelidir. Yeşil kentte yine Firuzköy’de olduğu gibi Yeni bir Cem Kültür evi yapılmasını planlıyoruz bunun içinde gerekli yasal işlemleri yürütüyoruz.”

 

“ELİNİZİ ÇEKİN”

Olayın duyulmasının ardında bir açıklama yapan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu “İnancımızdan, Cemevimizden elinizi çekin” dedi.

 

Kenanoğlu, “Alevilerin Hızır orucu tutup, Hızır Cemi yaptıkları şu günlerde ve de bu akşam (09.02.2012) bu Cemevinde Hızır Cemi yapılacağının bilinmesine rağmen bilerek ve isteyerek Cemevi yıkıma uğramıştır. Avcılar Belediye Başkanı o bölgede bulunan Alevilerin de oylarıyla seçilmiş CHP’li bir Belediye başkanıdır” dedi.

 

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Bu insanlar size olan vergilerinden ve benzeri yükümlülüklerinden muaf değildir. Sizin onlara Cemevi bahşetmek, lütfetmek gibi bir lüksünüz ve tercihiniz yoktur. O insanların Cemevine ihtiyacı vardır siz de gerekeni yapmak zorundasınız” dedi.