Eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, AHaber ’de katıldığı televizyon programında, 1994’te silahlı saldırıya uğrayan ve yaralı kurtulan HADEP eski Genel Başkanı Murat Bozlak suikastının arkasında MİT’çi Kaşif Kozinoğlu’nun olduğunu söyledi. Eymür, 1990’lı yıllarda PKK’dan ayrılan “PKK Vejin” adlı örgütü Hanefi Avcı’nın kurduğunu iddia etti.

 

Yeni Asır Gazetesi Yazarı Hüseyin Kocabıyık, Hürriyet Gazetesi Yazarı İsmet Berkan’ın da katıldığı programda Mehmet Eymür; 28 Şubat’tan, “Toros 97” suikast girişimine, 1977’deki kanlı 1 Mayıs’tan, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’a kadar pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

 

“İrticai tehdit yoktu”

Mehmet Eymür, 28 Şubat sürecinde irticai tehdit olmadığını belirterek, “İstanbul’da sosyeteyi bile fişlediklerini hatırlıyorum. Türkiye de nasıl bir sol terör, sağ terör olduysa irticai terör de olabilir. Bu da bir tehlike... Bir de bu işin mimarları o kadar güzel provoke ederler ki toplumu, bir bakarsınız facianın ortasında oturuyorsunuz. Bence 28 Şubat’ta irticai tehdit yoktu” dedi.

 

“1 Mayıs’la teşkilatın ilgisi yok”

1 Mayıs 1977’de Ankara’da bulunduğunu söyleyen Mehmet Eymür, “Ben Halil Berktay’ın yüzde yüz doğru söylediğine inanıyorum. Halil Berktay sıradan bir adam değil ki. Bu işlerinin içinden gelmiş bir adam” diye konuştu. “Benim de bildiğim kadarıyla teşkilatın bu olayla hiç bir ilişkisi yok” diyen Eymür polisin tertibatında hatalar olduğunun söylenebileceğini de belirtti.

 

“PKK Vejin’i Hanefi Avcı kurdu”

Eymür, cezaevinde bulunan eski Emniyet’çi Hanefi Avcı’nın PKK içerisine sızdırdığı Abdurahman Çadırcı adlı itirafçı aracılığıyla Abdullah Öcalan karşıtı bir örgüt kurdurttuğunu iddia etti. Eymür şunları söyledi: “Hanefi Avcı, Diyarbakır’dayken itirafçılardan oluşan bir grup kurdu. Bunlar yurtiçinde ve yurt dışında operasyonlar yaptırdı. Hatta Hanefi Avcı, bu gruba Abdullah Öcalan’a karşı olan ‘Vejin’ örgütünü kurdurttu. Bu örgüt operasyonlar yapıyordu. Bunlar yakalandıkları zaman da Hanefi Avcı’nın ekibinden olduklarını söylüyorlardı.”

 

“Yeşil gibi binlerce adam var”

Eymür, 1994’te Ankara’daki evinde silahlı saldırıya uğrayan HADEP eski Genel Başkanı Murat Bozlak suikastının arkasında Silivri Cezaevi’nde hayatını kaybeden Ergenekon sanığı MİT’çi Kaşif Kozinoğlu’nun olduğunu iddia etti. Açıklamalarının devamında Eymür, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ile ilgili olarak şunları söyledi:

 

“Size samimiyetle söyleyeyim, Yeşil gibi binlerce adam var Türkiye’de bilinen veya bilinmeyen. Şimdi Yeşil ne yapmış? Devlet görev vermiş şunu öldür demiş, öldürmüş. Ben Yeşil’le çalışırken hiç bir sabıkası yoktu. Yeşil’in sağ olduğunu zannetmiyorum. Çünkü ciddi bir araştırma yaptım. Arabasını Bahçelievler’de terk edilmiş olarak bulduk. Tanıyanlara da sorduk herhangi bir sonuca ulaşılamadı. Çağrı cihazı vardı o kontrol edildi. Ben Amerika’ya gittikten sonra da Şensal Atasagun bir ekip kurdu aynı çalışmayı tekrar yaptı.”

 

Kozinoğlu neden görevden alınmadı

Mehmet Eymür’ün açıklamalarıyla ilgili Taraf ’a konuşan eski HADEP Genel Başkanı, BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak şunları söyledi: “HADEP Genel Başkanlığı görevini yürütürken kendi evimde silahlı saldırıya uğramıştım. O dönem HADEP, yerel seçimlere katılma kararı almıştı. Dönemin başbakanı da Tansu Çiller’di. Bizim adaylarımızı belirlemeye başlamamızdan itibaren partimize yönelik çok ciddi saldırılar başladı. İsmi açıklanıp da alınmayan, sorgulanmayan kalmadı. Daha sonra partimizin Ankara merkezine yönelik ciddi saldırılar oldu. Bana silahlı saldırı oldu, genel merkezimize bomba atıldı ve orada bir arkadaşımız şehit düştü. Bu aşırı yoğun saldırılar karşısında biz parti olarak seçimlerden çekilme kararı aldık. Akabinde bize yönelik iğrenç saldırılar birden bire kesildi. Mehmet Eymür’ün daha önce bir dergiye yönelik açıklamaları vardı. Kaşif Kozinoğlu ismini vermiyordu o zaman. Şöyle söylüyordu: ‘Benim mahiyetimde çalışan operasyon ekibi o dönemin HADEP Genel başkanını vurma kararı almış. Ben de engelledim.’ Bu faili meçhul cinayetlere karşı çıktığını izah etmeye çalışıyor. Devlet içerisinde bir dönem ciddi bir çeteleşme vardı. Bu çeteleşme hareketi devletin en üst noktalarına kadar uzanıyordu. Bunlar devlet tarafından korunuyordu. Ben HADEP Genel Başkanlığı yaptığım dönemde 182 arkadaşımızı şehit verdik. Ayhan Çarkın çıktı, Faik Candan ve başka Kürt aydınlarını öldürdüklerini söylüyor. Kaşif Kozinoğlu olsun, Ayhan Çarkın olsun, bunlar devletin memurları. Öyle bir örgütlenme oluşturuluyor ki bu tip insanlara özel görevler veriliyor. Onlar tetikçilik yapıyorlar. Mesele tetikçilerle hesaplaşmak değil, onları devreye sokanlarla hesaplaşmak. Dönemin MGK’sının bütün bunlardan haberi yok muydu? Mehmet Eymür, Kaşif Kozinoğlu’nun eylem yapacağını öğrendiği an, Kozinoğlu’nu niye görevden almıyor da başka bir göreve tayin ediyor? Niye Cumhuriyet Savcısına şikayet etmiyor, yargılanmasını sağlamıyor?” (Taraf)