İHD, TİHV(Türkiye İnsan Hakları Vakfı), MAZLUM-DER, TYS (Türkiye Yazarlar Sendikası) ve Türkiye PEN Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay için Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Erdoğan’ın ve Alpay’ın yanı sıra çok sayıda gazetecinin, aydının da hapiste olduğu, ifade ve basın özgürlüğü adına hiç bir şeyin kalmadığı ve özellikle 15 temmuz sonrasında hiçbir hukuki güvencenin olmadığına dikkat çekildi.

Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay için düzenlenen basın toplantısında ilk sözü Aslı Erdoğan’ın annesi Mine Aydostu aldı. Aydostu “Ülkede zaten basın ve ifade özgürlüğü yoktu şimdi hiç yok” dedi. Erdoğan’ın yaptığı çalışmalardan bahseden Aydostu kızının ’90’lı yıllarda da insan hakları için, faili meçhuller için çalışmalar yürüttüğünü ancak o günlerde değil de bugün, üstelik hiç bir hukuki dayanak yokken tutuklanmasının tamamen siyasi bir tutum olduğunu ifade etti. Kızının yazılarında şiddeti anlatırken dahi şiddetin olmadığını, aktaran Aydostu “Demek istediğim Aslı’da şiddete dair tek bir şey yokken, şiddeti anlatan tek cümlesi yokken terör yanlısı ilan edilmesi, bu yüzden yargılanıyor olması son derece gülünçtür” şeklinde konuştu.
 
‘GERÇEKLER HALKA ULAŞMASIN DİYE TUTUKLULAR’

Aydostu’dan sonra sözü İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan aldı. Türkdoğan ülkede hukuk güvenliğinin olmadığını vurgulayarak ülkenin içinde bulunduğu günlerin tam bir otoriter yönetim günleri olduğunu belirtti. Bu yönetim nedeniyle bir çok hak ihlalleri olduğunu, bu nedenle de bir çok gazetecinin tutuklu olduğunu bir çok radyo ve televizyon kanalının kapatıldığını tüm bunların da halkın gerçeklere ulaşmasını engellemek için yapıldığını söyledi. Türkdoğan gelinen noktanın dip bir nokta olduğunu mücadele edeceklerini vurguladı. 

Evrensel'de yer alan habere göre, MAZLUM-DER Başkanı Ahmet Faruk Ünsal da yaptığı konuşmada sadece tutuklu gazeteciler için değil toplumun haber alma hakkı üzerinde de zor günler yaşandığına dikkat çekerek, 15 temmuz sonrası yaşananlara değindi. Ünsal hiçbir hukuki güvencenin olmadığını, Meclisin baypas edildiğini,  tek gecede KHK’ler çıkarıldığını belirterek “Toplumun da baskı altında alındığı bir süreci yaşıyoruz” dedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlarının gözaltına alındığını hatırlatan Ünsal Diyarbakır ve kayyım atanan diğer belediyelerle dayanışma içerisinde olduklarını bildirdi.

“HAK İHLALLERİNİ KAYIT ALTINA ALMAKTA ZORLANIYORLAR”

TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe dayanışmayı büyütmekten başka şansımız yok diye başladığı cezaevlerinde bulunan gazetecileri, yine cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini hatırlatarak, “O kadar çok hak ihlalleri yaşanıyor ki kayıt altına almakta zorlanıyoruz” diyerek devam etti. Efe BM insan hakları tanımına uygun bir çalışma yürüttüklerini ancak Türkiye’nin insan hakları dokunulmazlığına saygı göstermediğini söyledi.
 
TYS 2. Başkanı Suna Aras da yaptığı konuşmada “Onlar diyor ki; bu yazarların düşünceleri zararlıdır. Biz diyoruz ki; o yazarların sözcüklerinde tek zehirli bataklık çiçeği açmamıştır. Onlar diyor ki; bu yazarlar bölücüdür, yıkıcıdır. Biz diyoruz ki; kanlı savaşlarınıza karşı yeryüzünün barışı için o yazarların onurları avuçlarındadır. Aslı Erdoğan’ın, Necmiye Alpay’ın rüzgarını dağıtmak istediniz, gerçekler bilinmesin, özgürlük yeryüzüne taht kurmasın diye. Aslı ve Necmiye, sizin yalanlarınızı sevgili halkına söylemek için zindanınızda yine dirençle, umutla yazacaktır.” İfadelerini kullandı.