Bilim insanları Dünya'nın her 200 yılda bir soğuk dönem yaşayacağını iddia etti. Rus iklim uzmanları Güneş'in bu 200 yıllık dönemde daha az ısı yaydığını ve bu dönemde Dünya'nın sıcaklığının birkaç derece düştüğünü söyledi.

Rus bilim insanları son soğuk dönemin 1650 ile 1850 yılları arasında olduğunu ve bu dönemin "Küçük Buzul Çağı" olarak anıldığını belirtti.

Bu dönemde Avrupa'da birçok nehir donmuştu. İngiltere'de Thames Nehri'nin üzerinden yürüyen insanlar ressamların konusu olmuştu. St Petersburg'daki Pulkovo Gözlemevi'nden uzmanlar gelecek soğuk dönemin son yaşanan soğuk dönem kadar sert geçmeyebileceğini tahmin ediyor.

Araştırmacı Yuri Nagovitsyn "Açıkça güneş faaliyeti düşüyor. Bu bağlamda Biz bir 200 ya da 250 yıllık bir soğuk döneme doğru ilerliyor olabiliriz" dedi. Nagovitsyn'a göre bu dönemde güneş aktivitesi düşmeye başlayacak. Başlama tarihi olarak da 2030 ve 2040 veriliyor. Ama uzmanlara göre bu dönem 17. yüzyılın sonundaki kadar yaygın olmayabilir.

Rusya Bilimler Akademisi'ndenYuri Nagovitsyn "Küresel ısınmanın bu yüzyılın sonuna kadar sürecek iddiasının dayanağı yok. İklim doğal bir soğuk sıcak döngüsünde ilerliyor. Kurak olmakla birlikte çok yağışlı da olabiliyor. Soğumaya ilişkin erken sinyal çoktandır var ve önümüzdeki yıllarda bu eğilim başlayabilir. İnsan ve endüstriyel faaliyetlerin boşaltımları çevreye büyük etki yapıyor ama doğayı zorlamaktan uzak" dedi.