Antropolog Müge Tuzcuoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili avukatı Erhan Ülküt bianet’e konuştu: "Sorguda Sarmaşık Derneği'ne neden gittiği soruldu. Sarmaşık Derneği yasal ancak anlaşılan o ki, illegal alana çekilmeye çalışılıyor."

 

Hopa doğumlu bir Laz olan Tuzcuoğlu Diyarbakır’da faaliyet yürüten Sarmaşık Derneği’nde çalışıyordu. Ankara Üniversitesi DTCF Antropoloji bölümü mezunu olan Hopalı Müge Tuzcuoğlu, bir süre Evrensel gazetesinin Ankara Muhabiri olarak çalıştı. Tuzcuoğlu, 4 yıl önce Diyarbakır’a yerleşti burada Sarmaşık Derneği’nde çalışmaya başladı.

 

8 Mart 2012'de yapılan Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonunda Diyarbakır'da gözaltına alınan Antropolog ve yazar Müge Tuzcuoğlu'nun avukatı Erhan Ülküt bianet'e bilgi verdi.

 

Ülküt, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) siyaset akademisinde derslere girdiği gerekçesiyle tutuklanan Tuzcuoğlu hakkındaki iddiaları tam olarak öğrenemediklerini söyleyerek şunları kaydetti:

 

"Dosyada gizlilik kararı olduğu için iddiaları tam olarak öğrenemiyoruz ve dolayısıyla doğru savunmayı yapamıyoruz. Bu durum, gerek İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, gerekse savunma hakkına aykırı. Tuzcuoğlu 'Ben ne yaptım?' dediğinde gizlilik kararı sebebiyle bunu öğrenemiyor."

 

Ülküt bianet'e "Bir antropolog olarak girdiği derslerde bu konudaki görüşlerine başvurulduğunu anlattı ancak savcılığın iddiası, müvekkilin KCK örgütlenmesi içinde yer aldığı yönünde" dedi.

 

Sorguda Tuzcuoğlu'na, Sarmaşık Derneği'ne neden gittiğinin sorulduğunu söyleyen Ülküt, "Sarmaşık Derneği bölgedeki yoksullukla mücadele eden yasal bir dernektir, açlık sınırındaki ailelere yemek yardımı yapıyor ve devlet derneği kontrolü ediyor; usule uygun çalışılıyor. Ancak anlaşılan o ki dernek, illegal bir alana çekilmeye çalışılıyor" şeklinde konuştu.

 

Gerekli itirazları yapacaklarını ifade eden Ülküt, ilk duruşmayı Haziran'dan önce beklemediklerini, Tuzcuoğlu'nun Haziran'a kadar tutuklu kalacağını düşündüklerini söyledi.

 

Ülküt, "Kendisiyle bu sabah görüştüm. Şok halinde ve çok şaşırmış vaziyette ama morali iyi" dedi.

 

"AĞUŞ, POZANTI HABERİ NEDENİYLE TUTUKLANDI"

Adana'da Pozantı Cezaevi'yle ilgili tüm ülkenin gündemine oturan iddiaları haberleştiren gazetecilerden Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Özlem Ağuş'un da KCK kapsamında tutuklanmasıyla ilgili DİHA'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

 

"9 Mart 2012'de Adana'da tutuklanan muhabirimiz Özlem Ağuş bütün dünya ve Türkiye'nin gündemini değiştiren Pozantı Cezaevi'ndeki taciz ve tecavüz olaylarını haberleştirdiği için tutuklandı.

Ve ifade işlemlerinde hep bunlar soruldu. Zaten muhabirimizin konuştuğu ve tutuklanan Pozantı mağdurlarından T.T.'nin de tutuklanması bunu tüm çıplaklığıyla göstermiyor mu?"

 

Geçtiğimiz hafta yaklaşık 60 kişinin gözaltına alındığı KCK operasyonlarında 10 Mart Cuma günü 21 kişi tutuklandı.

 

Müge Tuzcuoğlu kim?

Taş atan çocuklar'la ilgili yaptığı çalışmalardan oluşan "Ben Bir Taşım" isminde bir kitabı bulunan ve Diyarbakır'daki Sarmaşık Derneği'nde yaptığı "Toplumsal Travma"ya ilişkin çalışmalarıyla tanınan Tuzcuoğlu, beş yıl Evrensel gazetesinde muhabirlik yaptı.

 

Daha sonra Diyarbakır'a gitti ve yoksullukla mücadele eden Sarmaşık Derneği'nde çalıştı. Bu dönemde yaptığı çalışmalardan oluşan söyleşi kitabı "Ben Bir Taşım" Evrensel Basım Yayın'dan 2011'de çıktı.

 

Tuzcuoğlu Ben Bir Taşım'da on üç çocuğun hikâyesini, hayatlarını anlatıyor. Kitap şöyle başlıyor: "Ben bir taşım!" demişti bir baba. "Ben çocuklarımın elini toprağa değdirmiyordum, kıyamadığım için. Bir gün oldu, ikisini birden yitirdim. Ben buna katlanabiliyorsam; demek ki ben bir taşım!" (bianet)