Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, kamuoyunda Yavuz Ertürk-Kulp Davası olarak bilinen, 11 kişinin zorla kaybedilmesine ilişkin yargılamaya yarın (7 Mart) devam edilecek.

8 Ekim-25 Ekim 1993 tarihleri arasında Diyarbakır’ın Kulp ilçesi ve Muş kırsalında düzenlenen askeri operasyon kapsamında 9 Ekim’de alıkonulan 11 köylüden bir daha haber alınamadı. 11 kişinin zorla kaybedilmesinden sorumlu olarak Bolu 2. Komando Tugayı Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk “birden fazla kişiyi aynı sebeple öldürmek, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik, cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturmak” suçlarından yargılanıyor.

5 Kasım 2004’te zorla kaybedilen 11 kişiye ait toplu mezar bulunmuştu.
 
BOLU TUGAY KOMUTANLIĞI KAYITLARINA ULAŞILAMIYOR!

Davanın en skandal yönlerinden biri, ön soruşturma aşamasından beri operasyon sürecine ilişkin olarak Bolu Tugay Komutanlığı kayıtlarına ulaşılamaması. Komutanlık, 2012 Şubat’ında arşivlerinin 1999 depremi sırasında gerçekleşen su baskınında sular altında kaldığını iddia etmiş; Bolu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü “Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığının arşiv binasının 12.11.1999 Depreminde hasar alıp almadığına dair herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmamıştır” diyerek bu iddiayı yalanlamıştı.
 
DAVA SÜRECİ

8 Aralık 2015 tarihinde gerçekleşen bir önceki duruşmada (10. duruşma) mahkeme, Haziran-Ekim 1993 döneminde Kulp bölgesinde askeri operasyona katılan subay ve astsubayların bilgilerinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na sorulmasını kararlaştırdı. 

7 Mart’ta görülecek duruşmada Kulp bölgesinde askeri operasyona katılan subay ve astsubayların bilgilerinin öğrenilmesi bekleniyor. Ayrıca aynı duruşmada dönemin Diyarbakır Jandarma Asayiş Bölge Komutanı Korgeneral Hasan Kundakçı’nın adresinin tespit edilmesi ve tanık olarak dinlenmesine karar verilmişti.



Kulp Davası’nın geniş özeti için tıklayın...

Dava iddianamesi için tıklayın...

(Demokrat Haber)