Ankara’da AKP il ve ilçe binalarının önüne çadır kurup açlık grevi yapmak isteyen Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneğinin (TAYAD) üyelerine polis müdahale etti. Müdahale sonrası 30 TAYAD üyesi gözaltına alındı.

 

TAYAD üyesi bir grup AK Parti Ankara İl Başkanlığı önünde çadır kurarak, 2 günlük açlık grevi başlatmak istedi. "Yasemin Karadağ, serbest bırakılsın", "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" şeklinde slogan atan grup, ardından halay çekti.

 

Hasta tutuklu Yasemin Karadağ'ın serbest bırakılmasını isteyen TAYAD'lılar, kurdukları çadır önünde türküler söyleyerek eylemlerini sürdürmekte ısrar etti. Çevik kuvvet ekipleri tarafından çembere alınan grup, gözaltına alındı. Gözaltı sırasında eylemcilerden bir tanesi baygınlık geçirdi.

Çorum'da da, saat 12.00'de AKP il binası önünde TAYAD'lılar basın açıklaması yaparak, hasta tutsak Yasemin Karadağ'ın serbest bırakılması talebiyle iki günlük açlık grevine başladı. Açıklamadan yaklaşık iki saat sonra polis, saldırarak eylemdeki yedi kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan birisi 18 yaşından küçük olduğu için serbest bırakılırdı.

 

"GÜLER ZERE ZAMANINDA BIRAKILMADI"

Hasta tutuklu Yasemin Karadağ'ın serbest bırakılması ve tedavi hakkına ulaşabilmesi için açlık grevi yapacak olan aileler "Güler Zere'yi zamanında kurtaramadık" diyorlar ve Karadağ'ın çok geç olmadan tahliye edilmesini istiyorlar.

 

Çağlayan Adliyesi'ndeki 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 28 Şubat'ta görülen ikinci duruşmada, mahkeme, Karadağ'ın tutukluluğunun devamına karar verdi.

 

Avukatları, Karadağ'ın sağlık koşullarının ayrıntılı olarak ortaya konduğu bir tahliye talebi dilekçesi vermelerine rağmen, mahkemenin sağlık durumu hakkında Adli Tıp Kurumu'ndan görüş sorulmasına karar verildiğini belirtti.

 

"YAŞAMSAL TEHLİKEYE GÖZ YUMULUYOR"

Şikayet dilekçesinde, Karadağ'ın kronik böbrek hastası olduğu, 1994'te tek böbreğini alındığı belirtilerek, diğer böbreğinin de yüzde 18 oranında fonksiyonunu yerine getiremediğinin sağlık raporlarıyla kanıtlandığı ifade edildi.

 

"Karadağ, 2010'da beyin kanaması geçirdi ve bir ay hastanede kaldı. Kendisine çok katı bir beslenme diyeti uygulanması gerekirken, gerekli yemekler hapishanede çıkmıyor ve buna gerekçe olarak 'mali yetersizlikler ve cezaevi kuralları' gösteriliyor."

 

Karadağ'ın yargılama sonunda beraat da edebileceğini belirten avukatlar, tutuklamanın kural değil tedbir olduğunu hatırlattı.

 

"Cezaevinde tedavi koşullarlının yetersiz olduğu ve hastalığın ağırlık derecesi duruşmada birçok kez açıklanmasına ve sunulan doktor raporlarına rağmen tutukluluğun devamı kararı verildi. Hala bu kararda ısrar edilmesi, yaşamsal tehlikeye göz yummaktır."

 

HSYK'ya verilen dilekçede, mahkeme heyeti hakkında, "olası kastla insan öldürmeye teşebbüs" ve "işkence suçunun nitelikli haline teşebbüsten" işlem yapılması talep edildi.

 

Devrimci Halk Kurutuluş Partisi (DHKP-C) örgütü üyesi olmaktan 15 yıla kadar hapsi istenen Karadağ, bir yıldır Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.

 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) verilerine göre, 2011'de cezaevlerinde tedavi edilmeyen sağlık sorunları nedeniyle 12 kişi yaşamını kaybetti.