Geçtiğimiz cumartesi çoklu organ yetmezliğinden hayata gözlerini yuman Türkiye edebiyatının çınarlarından Yaşar Kemal, bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Binlerce kişi cenazenin ardından Teşvikiye Camisi’nden Zincirlikuyu Mezarlığı’na trafiği kapatarak yürüdü.

Yaşar Kemal’in cenaze namazının kılındığı Teşvikiye Camisi, bugün usta yazarı uğurlamak isteyenlerin akınına uğradı. Cenaze namazına eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ertuğrul Kürkçü, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekili Mahmut Tanal ve Umut Oran katıldı.

Törende, Cengiz Çandar, Can Dündar, Akın Birdal, Arif Keskiner, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Suavi, Ercan Karakaş, Mustafa Alabora gibi çok sayıda dostu ve sevenleri de yer aldı.

Yaşar Kemal’in Zincirlikuyu Mezarlığı’daki mezarı için Adana’nın şimdi Osmaniye’nin ilçesi olan Kadirli’nin Gökçedam köyünden, anne ve babasının mezarından toprak getirildi.

Kemal’in naaşı, Nişantaşı’nda toplanan binlerce kişinin alkışları ve ‘Yaşar Kemal onurumuzdur’ sloganlarıyla uğurlandı.

Usta yazar ilk eşi Thilda Yaşar’ın yanına defnedildi. Defin işleminin ardından, Kemal için 15.30’da da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde de bir tören düzenlenecek.

KÖYÜNDEN TOPRAK


Yaşar Kemal’in, 1923 yılında dünyaya geldiği zaman Adana’nın, şimdi Osmaniye’nin ilçesi olan Kadirli’nin Gökçedam köyünün sakinleri de hemşerilerini kaybetmenin acısını yaşıyor. Yaşar Kemal için Gökçedam Köyü Camisi’nde sela verildi. Bugün Teşvikiye Camisi’nde cenaze namazı kılınırken, hemşerileri de aynı anda onun için saf tutup gıyabi cenaze namazı kılacak. Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, Yaşar Kemal’in köylerinde defnedilmesini istediklerini, ancak vasiyetinin olduğunu öğrendiklerini belirterek, şunları söyledi: “Yaşar Kemal bu topraklara gelemedi. Biz de kendisinin doğup büyüdüğü bahçeden aldığımız toprakla yola çıkıyoruz. Bu toprağı mezarına serpeceğiz. Bu topraklarla beraber Yaşar Kemal’in mezarında çayır çimen yeşerecek, kendisi yeşerecek, ruhu şad olacak.”


Kaynak: Diken, Radikal