Yenikapı sahilindeki miting alanı inşaatı nedeniyle molozlar arasında kalan Yaşar Kemal heykelinin heykeltıraşı Metin Yurdanur, “Heykele bir saldırı söz konusu değil ancak onu hafriyat içinde, moloz yığınları içinde görmek acı verdi. Heykel, inşaat başlamadan, sanata ve sanatçıya saygıdan dolayı önceden taşınabilirdi. Sanıyorum bu konuda bir yetki karmaşası oldu” dedi.

Selda Güneysu’nun Cumhuriyet’te yer alan haberine göre, heykelin yeri konusunda kendisine üç alternatif sunulduğuna değinen Yurdanur, bu alternatiflerden birinin insanlara daha yakın, denize nazır bir yer olduğunu belirtti. “Ben, insanlara yakın deniz kenarındaki bu yere taşınmasını uygun buldum” diyen Yurdanur, bu bölgenin, mevcut yerin 500 metre ilerisinde olduğunu dile getirdi. Yurdanur, inşaatı yapan yetkililerle anlaştıklarını, heykelin yeni yerine mart ayı sonunda taşınacağını söyledi.

HEYKEL 1994’TE YAPILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, 1994 yılında, heykeltıraş Metin Yurdanur’a yaptırılan Yaşar Kemal’in heykelinin, Yenikapı’daki inşaat sahası içinde kalması tepkilere neden olmuştu. Heykel yapan Yurdanur, Cumhuriyet’e konuştu. Yenikapı’daki inşaatı takip ettiğini, 6 ay önce heykeli ziyaret etmek istediğini ancak kendisinin bölgeye yaklaştırılmadığını anlattı. İnşaat nedeniyle heykelin yerinin değişmesi gerektiğini söyleyen Yurdanur, bu konuda sanatçı olarak kendisinden de izin alındığını kaydetti.