Yargıtay ve Danıştay'dan 'gerilla' ifadesiyle ilgili iki farklı karar çıktı. Artık televizyonlarda konuşulan kelimeleri de Yargıtay ve Danıştay kararlarına göre seçilecek.

 

KCK tutuklusu Hatip Dicle ve BDP'li Selim Sadak'a, Roj TV'deki röportajlarında 'Sayın Öcalan' ve PKK'liler için 'gerilla' ifadelerini kullandıkları için verilen hapis cezalarını, Yargıtay 9. Ceza Dairesi bozdu.

 

Danıştay ise, TV'lerde PKK'liler için 'gerilla' denilmesini yasakladı. Karar, CNN Türk'te 15 Mayıs 2009'da yayınlanan 'Mardin katliamı ve aşiret kültürünün' değerlendirildiği '5N-1K' programındaki ifadeler üzerine alındı.

 

Akşam gazetesinin haberine göre, programa konuk olan edebiyatçı Yılmaz Odabaşı, PKK'nin hazırladığı kliplerde dağa çıkan gençlerin yaşamının özendirici, romantik görüntülerle yansıtıldığını vurguladı. Odabaşı, gerçeğin farklı olduğunu belirterek '...O klipte gerilla kızlar, gerilla erkekler giysileriyle, kol kola halay çekiyorlar ateşlerinin başında....' dedi.

 

UYARI CEZASI İPTAL

Programla ilgili şikayetler üzerine RTÜK, Odabaşı'nın 'gerilla' nitelemesini, 'milli güvenliğe aykırı yayın' olarak değerlendirip kanala 'uyarı' cezası verdi.

 

CNN Türk'ün 'cezanın iptali' için yaptığı başvuru üzerine idare mahkemesi 'gerilla' ifadesinin 'program bütünlüğü gözardı edilerek tek başına değerlendirilemeyeceği' gerekçesiyle 'uyarı' cezasını iptal etti. Ancak RTÜK'ün yaptığı başvuru üzerine Danıştay, davayı 3 yıl sonra karara bağladı ve itirazı haklı bularak kanala verilen cezayı onayladı.

 

Danıştay'ın 26 Mart 2012 tarihli kararında, şöyle denildi: '... 'Gerilla' terimi, 'meşru bir amaç için savaşan isyancı' anlamında kullanılmaktadır. PKK mensupları için de bu terimin kullanılması, terörü ve teröristleri meşrulaştırma niteliğinde anlaşılabilecek ve kanunun öngördüğü milli güvenliğe aykırı sonuçlar doğurabilecekti....'