Adalet Bakanlığı, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün, bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada sinyalini verdiği Yargıtay’da önemli değişikler öngören düzenlemeyi gündemine aldı.

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre bakanlık, soruşturmalar nedeniyle iş yükü artan Yargıtay Ceza ve Hukuk Genel Kurulları’nın sorununu çözmek için Yargıtay’ı yeniden yapılandıracak bir çalışma yapıyor.

ÜYELİKLER SABİTLENECEK

Buna göre, Yargıtay Ceza ve Hukuk Genel Kurulları üyelikleri sabitlenecek. Hukuk Genel Kurulu, hukuk dairelerinin başkan ve üyelerinden, Ceza Genel Kurulu ise ceza dairelerinin başkan ve üyelerinden oluşuyor. Artan iş yükü nedeniyle bir süredir bu durumun Yargıtay dairelerindeki çalışmaları aksattığı şikayet konusu ediliyordu. Yeni düzenleme ile genel kurullarda üyelerin, sürekli ve dairelerde görev almaksızın görev yapmaları öngörülüyor.

60-100 ARASI YENİ ÜYE SEÇİLECEK 

Bu durumda Yargıtay dairelerinde ortaya çıkacak açığın giderilmesi için 60-100 arasında yeni üye seçilecek. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), yeni üyeleri, düzenlemenin yasalaşmasının ardından adli yargı Hakim ve savcılarından meslekte 17 yılını dolduranlar arasından seçecek. Adalet Bakanlığı Yüksek Müşavirliği görevinde bulunan bazı eski birim amirlerinin de Yargıtay üyesi seçilebileceği belirtiliyor. Bu üyeler de 12 yıllığına seçilecek.

Kaynak: Habertürk