Referandumda aldığı ‘mühürsüz pusula’ kararıyla ‘şaibe’ iddialarının gündeme gelmesine yol açan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyeleri hakkında soruşturma talebinde bulunuldu.

Cumhuriyet’ten Işık Kansu’nun haberine göre Yargıtay ve Danıştay’a şikayette bulunan avukat İsmail Sami Çakmak, YSK üyeleri Sadi Güven, Sadi Sarıyıldız, Muharrem Akkaya, Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, Kürşat Hamurcu, Erhan Çiftçi, Zeki Yiğit, İlhan Hanağası, Nakiddin Buğday ve Yunus Aykın’ın referandumda aldığı mühürüz oy pusulası ve zarfların geçerli kabul edilmesi kararıyla anayasayı, Türk Ceza Kanunu’nu ile Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu hiçe saydıklarını, çiğnediklerini ve bu kararı devlet zoruyla yaşama geçirdiklerini söyledi.

YSK üyelerinin kararını ‘yasadışı’ diye niteleyen Çakmak, bu kararla il ve ilçe seçim kurullarının görev yapamaz hale geldiğini, yetki ve görevlerinin gasp edildiğini belirtti.

Çakmak, şikayet dilekçesinde şu ifadeleri kullandı: “Şikâyet olunanlar, ‘Ben Yargıtay ya da Danıştay üyesi olarak incelediğim, karar verdiğim dosyalarda hukuka, anayasa ve yasalara uygun davranmaktayım’ diyemeyecek bir konuma düşmüşlerdir. Hâkim, anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar verir. Bu anayasamızın emri ve hükmüdür. YSK’nin söz konusu kararının altına imza koyabilen bir hâkimin bundan böyle hangi kurum ve birimde olursa olsun vereceği bir karar veya altında imzası bulunan bir karar, inandırıcılık açısından tartışmalı olacaktır.”

Çakmak, dilekçede “Alınmış olan bir karara karşı yargı yoluna gidilemezlik, kararı alanları hukuki sorumluluktan kurtarmaz.”dedi.